Lootsmanni ja riigi vaidlus saab ringkonnakohtus lahendi juuni lõpus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värner Lootsmann.
Värner Lootsmann. Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus arutas lõppeval nädalal enda Harju maavanema ametist vabastamise vaidlustanud Värner Lootsmanni kaebust siseministeeriumi vastu ning langetab otsuse juuni lõpus.

Lootsmann taotles Tallinna halduskohtu otsuse tühistamist, millega esimese astme kohus andis vallandamisvaidluses õiguse riigile, samuti teenistusest sunnitult eemalviibitud aja eest tasu väljamõistmist. Ringkonnakohus kuulutab lahendi 29. juunil.

«Tallinna halduskohtu otsus, mille peale esitasin apellatsioonkaebuse, ei olnud minule üllatav, kui jälgida kohtu toimetamist menetluse käigus. Kohus loobus menetluse käigus ja otsuse tegemisel asja sisulise poole analüüsist. Seejuures on viimane käesolevas asjas kriitilise tähtsusega, kuna vaidlusalune otsus saab olla õiguspärane üksnes siis, kui toodud põhjendused on sisuliselt õiged. Ei piisa üksnes sellest, et põhjendused on formaalselt esitatud,» selgitas Lootsmann tänavu veebruari lõpus.

Tema sõnul on regionaalminister Siim Kiisler püüdnud seni jätta kohtule muljet ministri ja maavanema vahelise koostöö mittelaabumisest.

Valitsus vabastas Keskerakonda kuuluva Lootsmanni Harju maavanema kohalt tunamullu oktoobris. Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri sõnul viisid maavanema vabastamiseni menetlustähtaegadest mitte kinni pidamine, puudulik järelevalve, õiguste delegeerimine isikutele, kellele seda teha ei tohiks, ning käitumine konfiskeeritud varaga.

Kiislerile ei meeldinud, et Lootsmann kasutas maavanemana narkodiilerilt konfiskeeritud luksusmaasturit ja seda ka siis, kui viibis haiguslehel.

2006. aasta veebruaris viieks aastaks ametisse nimetatud Lootsmannil oli maavanemana skandaale ette tulnud ka varem. Valitsus kaalus 2007. aasta aprillis tema ametist vabastamist seoses puuduliku järelevalvega Sakala keskuse lammutusloa õiguspärasuse üle. Tookord karistas valitsus teda siiski noomitusega. Lootsmann vaidlustas noomituse kohtus, mis andis talle õiguse ja tühistas noomituse.

Loksa linnavolikogu valis Värner Lootsmanni mullu märtsis linnapeaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles