Kehra paberivabriku saatus selgub tuleval nädalal

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra paberivabrik.
Kehra paberivabrik. Foto: Mihkel Maripuu

Kehra paberivabriku saatus peaks Harju maavalitsuse teatel selguma järgmise nädala alguses, sest vabrik esitab peatselt oma ettepanekud gaasi- ja elektrivõla kustutamiseks.

«Tekkinud olukorda arutades selgus, et Horizon Tselluloosi ja Paberi AS peab homseks esitama nii Eesti Gaasile kui ka Eesti Energiale oma nägemuse võlgade likvideerimiseks ning seejärel alles saab öelda, mis on tehase edasine saatus,» märkis Harju maavanem Värner Lootsmann pärast tema poolt paberivabriku kriisi tõttu kokku kutsutud ümarlauda.

Maavanema sõnul on tehase võlad Eesti Gaasi ja Eesti Energia ees väga suured ja need pole poole aasta jooksul vähenenud.

Tehase teatel on see küll kõigest ühe kuu energiakäive, kuid arvestades kujunenud majanduslikku olukorda ning hiljutisi keskkonnainvesteeringuid, on nad ilmsetes raskustes, lisas Lootsmann.

Maavanema sõnul võib tehas heal juhul tööle hakata juba novembris, kuid mingit kindlust selles esialgu pole.

Lootsmann kutsus kokku ümarlaua, milles osalesid Anija valla, Kehra paberivabriku, Eesti Gaasi, Eesti Energia, Harjumaa keskkonnateenistuse, keskkonnaministeeriumi ja siseministeeriumi esindajad.

Anija valla esindajad nentisid, et pabervabriku seisak vähendab märgatavalt nende tulubaasi, sest valla maksumaksjatest moodustavad pea 25 protsenti tehase töötajad.

Makseraskuste tõttu on omapoolsed gaasitarned katkestanud Eesti Gaas ning Eesti Energia varustab energiaga ainult puhastusjaama. Kuna Kehra paberivabrik vastutab ka linna reovee puhastamise eest, siis võib maavalitsuse hinnangul olla tegemist potentsiaalse ökoloogilise ja sotsiaalse kriisiga.

Kui tehase puhastusjaam peaks seiskuma, tekivad tõsised probleemid Kehra linna reovee puhastamisega, kuna see toimub tehase puhastites.

Et säiliks Kehra linna reovee puhastamine ka halvima stsenaariumi puhul, soovitas maavanem sõlmida pärast tehase seiskumist ajutise lahendusena valla vee-ettevõttel OÜ Velko kokkuleppe Horizon Tselluloosi ja Paberi ASiga puhastuskanalite rentimiseks, mis võimaldaks otsearveldamist Eesti Energiaga.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv kinnitas kohtumisel, et Kehra linna sõltumatu puhastusjaama projekti rahastamiseks on valmisolek olemas. Projekti realiseerimise järel pole keskkond sõltumata Kehra paberivabriku käekäigust ohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles