Lincona põrandakeskuses tuli lagedale nõukogudeaegne fresko

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeva-Aet Jänese fresko Pärnu mnt 139 seinal
Eeva-Aet Jänese fresko Pärnu mnt 139 seinal Foto: Lincona

Lincona põrandakeskuse Pärnu maantee salongi remondi käigus leiti endise Kalevi kondiitritööstuse töölisi kujutav ligi kaheksa meetri laiune seinamaal.

Lincona plaanib osa maalist restaureerida ja külastajatele eksponeerida.

Pärnu maantee 139 asuva Lincona põrandakeskuse salongi ruumides olid varem endise kondiitrivabriku Kalev tööliste söökla ning sellest ajast, täpsemalt aastast 1977, pärinevad ka Eeva-Aet Jänese maalingud. Fresko kujutab tehasetööliste argielu.

Teose autor Eeva-Aet Jänes ütles, et seinamaalid valmisid umbes aasta jooksul. «Kokku oli tegu kümne umbes kaheksa meetri pikkuse maast laeni maaliga. Teose sünnile aitasid praktika käigus kaasa ka tollased ERKI tudengid,» lisas ta.

Eeva-Aet Jänes on 1942. aastal Tallinnas sündinud maali- ja monumentaalkunstnik, kes on loonud palju seinamaale.

Sisekujundaja Epp Suuroja sõnul teeb leiu eriliseks see, et kiire üleminekuperioodi tõttu on selliseid seinamaalinguid säilinud vähe. «Konkreetne maaling kondiitritööstuse töölistega paistab silma kohaspetsiifilise teostusega. See on oma ajastu ehe jäädvustus,» ütles Suuroja.

Praegu katab fresko Lincona põrandakeskuse salongi ühte seina. Firma juht Olav Tuisk ütles, et näha olev osa on plaanis restaureerida ja lisada juurde puuduolevat osa kajastav pildimaterjal. «Fresko näol on tegu põneva ja originaalse kujunduselemendiga meie salongis,» märkis Tuisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles