Tallinn kaotab maamaksu kodualuselt maalt ja tõstab maksumäära

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge maamaks pahandas inimesi.
Kõrge maamaks pahandas inimesi. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus otsustas esitada linnavolikogule kodualuse maa maamaksust vabastamise määruse eelnõu, lisaks aga kehtestab linn järgmisest aastast maamaksumääraks maksimumi ehk 2,5 protsenti maksustamishinnast.

«Eelnõu kohaselt vabastatakse kodualune maa 1. jaanuarist 2012 maamaksust kuni 1500 ruutmeetri ulatuses,» ütles abilinnapea Eha Võrk. «Seega saavad maamaksuvabastuse kuni 180 000 Tallinna koduomanikku.»

Võrgu sõnul tingis kodualuse maa maksust vabastamise asjaolu, et leibkondade sundkulutused - toidu- ja eluasemekulud - on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, samas on aga reaalpalk langenud.

Statistikaameti andmetel on 2007. aastaga võrreldes kulutused eluasemele suurenenud koguni 26 protsenti, sh on võrreldes 2007. aastaga tõusnud soojusenergia hind 40, elektrienergia hind 24 ja maagaas 33 protsenti.

Maamaksust vabastamise eelduseks on vastava avalduse esitamine. Võrgu sõnul saab laiapõhjalist arutelu tekitanud kodualuse maa maksust vabastamine seeläbi lõpuks ometi teoks.

Ühtlasi otsustas linnavalitsus esitada linnavolikogule määruse eelnõu, millega alates 1. jaanuarist 2012 muudetakse Tallinna linnas kehtivat maamaksumäära, et tagada rahalised võimalused linna põhimäärusest tulenevate kohustuste täitmiseks.

Eelnõu kohaselt on järgmisest aastast maamaksumääraks Tallinnas 2,5 protsenti maa maksustamishinnast aastas. Praegu on Tallinnas maksumäär 1,5 protsenti.

«Siinkohal tasub meelde tuletada, et valitsuskoalitsiooni otsuste tulemusel on omavalitsuste tulubaasi tunduvalt vähendatud ning kaotatakse ka osad kohalikud maksud,» tõdes Võrk. «See on oluliselt kahandatud omavalitsuste võimalusi oma eelarvete tasakaalu säilitada.»

Harjumaa omavalitsustest on maksimaalse määra 2,5 protsenti kas osale või kogu territooriumile kehtestanud Harku, Jõelähtme, Kernu, Kiili, Kose, Kuusalu, Kõue, Nissi, Padise, Rae, Saue ja Viimsi vald ning Maardu ja Paldiski linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles