Kunstiakadeemia maa-ala planeering sai kehtestamisküpseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võidutööd on rahapuudusel oluliselt kärbitud, kuid maja väljanägemine peaks enam-vähem samas jääma.
Rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võidutööd on rahapuudusel oluliselt kärbitud, kuid maja väljanägemine peaks enam-vähem samas jääma. Foto: Eesti kunstiakadeemia

Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule kehtestamiseks Eesti Kunstiakadeemiale uue õppehoone detailplaneeringu.

«Tartu maantee 1 kinnistu ja lähiala detailplaneering annab võimaluse ehitada sinna kunstiakadeemia uus õppehoone,» ütles abilinnapea Taavi Aas. «Tegemist on linnaehituslikult väga väärika kohaga linna südames ning avaliku huvi seisukohast olulise planeeringuga.»

Detailplaneeringuga seatakse võimalus ehitada Gonsiori ja Laikmaa tänava nurgal asuvale alale Eesti Kunstiakadeemia tarvis kuni 16 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega õppehoone. Seal paiknenud unstiakadeemia amortiseerunud hooned on lammutatud.

Aasa sõnul peab kunstiakadeemia enne detailplaneeringu realiseerimist alale nii kõrge hoone rajamise vaidlustanud naabermaja korteriomanikega kompensatsioonikokkulepped sõlmima.

«Sinna kavandatava hoone näol on tegemist avalikke huve teeniva olulise rajatisega ning teatud juhtudel tuleb ühiskonna huvid indiviidi huvidest kõrgemale seada,» selgitas Aas.

Detailplaneeringu eesmärkon tagada avalik-õigusliku ülikooli tegevuse jätkumine ajaloolises asukohas. Uude õppehoonesse on võimalik mahutada nüüdisaegsetele nõuetele vastav ruumiprogramm, mis võimaldab koondada kogu akadeemia õppetegevuse ühte hoonesse ning seeläbi muuta õppetingimused üliõpilastele ja õppejõududele paremaks.

Detailplaneering on kooskõlas Tallinna üldplaneeringuga ning kõrghoonete teemaplaneeringuga.

Eesti Kunstiakadeemiale uue õppehoone projekteerimiseks korraldati avalik rahvusvaheline arhitektuurivõistlus. Kavandatud kuni 16 maapealse korrusega koolihoone on paigutatud alale selliselt, et Laikmaa ja Gonsiori tänava nurgale on võimalik rajada avalik linnaväljak, mida saaks kasutada ka loovaks tegevuseks või näituste korraldamiseks.

Kunstiakadeemiale uue õppehoone kavandamisel on aluseks võetud rahvusvahelisel arhitektuurivõistlusel esimese preemia saanud projekt Art Plaza, mille autoriteks olid arhitektuuribürood Sea ja Effekt Taanist.

Detailplaneeringu koostamise algatamist taotles Eesti Kunstiakadeemia. Detailplaneeringu koostamine algatati Tallinna linnavalitsuse 12. augusti 2009. aasta korraldusega ning võeti vastu mullu 6. oktoobri linnavalitsuse istungil.

Detailplaneeringu koostas K-Projekt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles