Maavanem soovib keelata valla- ja linnajuhtidele eraettevõtluses tegutsemise

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maavanem Värner Lootsmann.
Harju maavanem Värner Lootsmann. Foto: Toomas Huik.

Harju maavanem pöördus õiguskantsleri poole palvega kontrollida korruptsioonivastase seaduse sätestatud piiranguid, mis keelavad ametnikul tegutseda äris.

Maavanem Värner Lootsmanni arvates on ebaloogiline ja vastuolus õiglustundega olukord, kus seadus soosib vallavanema ja linnapea osalemist eraäris, kuid keelab samal ajal kasutada oma teadmisi ja kogemusi kohaliku omavalitsuse esindajana valla või linna osalusega ettevõttes, teatas Harju maavalitsus.

«Minu poole on pöördunud kodanikud viidates ebaloogilistele vastuoludele, mis esinevad korruptsioonivastases seaduses,» lausus maavanem. «Pöördusin õiguskantsleri poole nende vastuolude kontrollimiseks ja selguse saamiseks.»

Lootsmann pöördus õiguskantsler Indrek Tederi poole palvega kontrollida korruptsioonivastase seaduses vallavanema ja linnapea ning valla- ja linnavalitsuse liikmete suhtes sätestatud töökoha- ja tegevuspiirangute erinormide vastavust põhiseadusele ja seadustele.

Valla- ja linnaametnike suhtes kehtib keeld olla teenistuse ajal mis tahes äriühingu juht- või järelevalveorgani liige, välja arvatud juhul, kui ta on selleks nimetatud riigi, kohaliku omavalitsuse või avalik-õigusliku juriidilise isiku osalusega äriühingus omaniku esindajana.

Samal ajal võib korruptsioonivastase seaduse ja kohaliku omavalitsuse seaduse koostoimest mõista, et muude valla ja linnavalitsuse liikmete, näiteks abilinnapeade ja abivallavanemate suhtes ei kehti üldse mingeid töökoha- ja tegevuspiiranguid.

Samal ajal kui vallavanemale ja linnapeale ei ole kehtestatud mingeid piiranguid nende äriühingu juht- või järelevalveorgani liikmeks oleku suhtes, keelab seadus neil muus riigi- või kohaliku omavalitsuse ametis oleku ja samuti töötamise riigi või kohaliku omavalitsuse hallatavas asutuses ning kuulumise kohaliku omavalitsuse osalusega äriühingu juhtorganisse.

Maavanem loodab õiguskantsleri seisukoha saada novembri jooksul.

Politsei määras tänavu 42 Tallinna ametnikule rahatrahvid erafirmade juhatusse või nõukogusse kuulumise eest. Linnavõim ametnikke aga ei karistanud, sest ei näinud selles suurt eksimust.

Seejuures seadis linnavalitsus politsei määratud trahvide õiguslikkuse kahtluse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles