Kalasadamas paigaldatakse vette ökosaar koos buss-kohvikuga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal laupäeval on Kalasadamas kalaturg.
Igal laupäeval on Kalasadamas kalaturg. Foto: Toomas Huik

Pühapäeval toimuval koguperepeol «Kultuur kolib mere äärde» avaneb kultuurikilomeetril Vana-Kalasadamas vees hõljuv ökosaare buss-kohvik, kaldal saab kruttida luuleautomaati ning uudistada linnainstallatsioone, teiste seas maailma suurimat tuulekella.

Vana-Kalasadamasse paigaldatav ja pühapäeval uksed avav Ökosaar on kui teistmoodi mõtteid genereeriv hiigelparv, kus hea sõpradega kohtuda, keha kinnitada või aega veeta – seal asuvad piljardilaud ja klaver, einestada saab bussi teisel korrusel ja muidugi saarel värske õhu käes. Ökosaar valmib koostöös MTÜ-ga Eesti Pakendiringlus, Hansabussi, PlastRexi ja OÜ-ga Vakaru Refonda.

Pühapäevasel koguperepeol avaneb ka mitu põnevat, kogu suveks avatuks jäävat installatsiooni. Üks neist, Vana-Kalasadama kaldapealsele paigaldatav luuleautomaat on osa Tallinn 2011 ja MTÜ Kirbutsirkuse suveprojektist «Murepunktide kett», millega leiavad endale linna kõikvõimalikes paigus koha pealtnäha igapäevased aparaadid, nagu parkimis- ja pangaautomaadid, valgusfoorid, telefonid, valjuhääldid ja postkastid. Lähemal vaatusel selgub aga, et aparaat käitub kuidagi kummaliselt. Mereäärne luuleautomaat loeb soovi korral luulet kolmes keeles – eesti, inglise ja vene keeles.

Koostöös linnainstallatsioonide festivaliga «LIFT11» avanevad 5. juunil publikule Vana-Kalasadamas asuv «Kai», linnas ringi liikuma hakkav «0» ja linnahalli ära kasutav «Helin”».

Neist viimane (autorid Juhan Rohtla, Joel Kopli ja Koit Ojaliiv) pretendeerib ka maailma suurima tuulekella tiitlile - linnahalli aluse 50 meetrit pika ja 30 meetrit laia tunneli lakke kinnitatakse 10 000 heategevuskellukest, et pakkuda pensionile saadetud hoone juures nauditavat helielamust. Ühtlasi on tuules helisev ja valguses helkiv installatsioon vastse kultuurikilomeetri mõtteline alguspunkt. Ühtekokku avatakse pisut enam kui kuu aja jooksul kümmekond põnevat installatsiooni üle linna.

Lisaks vältab kultuurikilomeetri alguses 5. juuni keskpäevast õhtuni meeleolukas kultuuriprogramm, et tähistada hiljuti rahvale avatud kilomeetri valmimist ning avada linn merele. Üles astuvad Ewert & The Two Dragons ning The Fews, samuti «Eesti Laulust» tuntud MID ning superstaarisaatest tuttav Lauri Antsov.

Kultuurikilomeetril pedaalib Ecotakso, avatud on kõik mereäärsed asutused, sealhulgas kohvikud. Külastada saab Kalaturgu, Eesti Disaini Maja, Patarei vanglat ja Katlaaeda. Kultuuriprogrammi lõppedes ootab seiklushimulisi rattureid ees ühissõit salajasse kinopaika, seansi piletiks jalgratas ja FM vastuvõtjaga telefon või raadio.

«Pole kahtlustki, et sel pühapäeval mere ääres algav kultuurisuvi pakub üllatusi, ootamatuid kohtumisi, rõõmsaid hetki ja vana taasavastamist mitmeks eelseisvaks kuuks – see ongi see, millega jätame jälje kultuuripealinlaste ja linnakülaliste südameisse,» sõnas SA Tallinn 2011 juhatuse liige Jaanus Mutli. Ühtlasi tuletas ta meelde, et põneva perepäeva avab südapäeval Vabaduse väljakult algav ja Katla kõrval lõppev kultuuripealinna rattaparaad, kuhu on oodatud igaüks.

Koguperepäeva täiskava saab vaadata aadressil www.tallinn2011.ee/kultuurikilomeeter, samas on lisainfot ka liikluskorralduse muudatuste kohta 5. juunil seoses rattaparaadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles