Mupo jurist istub korraga kahel toolil

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo juht Monica Rand.
Mupo juht Monica Rand. Foto: Liis Treimann

Mais võttis mupo juht Monica Rand juristina tööle Indrek Kuke, kes töötab jätkuvalt ka osaühingus Õigusabi ning on selle üks osanikke. Mupo juhi sõnul ei ole selles midagi seadusevastast, kui üks inimene töötab üheaegselt nii avalikus teenistuses kui erafirmas.

Postimees.ee`le on teada, et Indrek Kukk on juristina ametis küll mupos, kuid sealses kontoris aadressil Pärnu maantee 139c/1 ta ei istu. Meest võib leida hoopis OÜ Õigusabi ruumidest, mis asuvad Delta Plaza kõrghoones aadressil Pärnu maantee 141.

Paratamatult tekib küsimus, kuidas saab Kukk üheaegselt töötada juristina linnaametis ning samal ajal tegutseda ka oma erafirmas õigusabi nõustajana. Kuna ta ei viibi mupo kontoris, siis tekib kahtlus, kas ta ei kasuta mitte ametisiseseid dokumente ja infot oma erahuvides.

Kuke juhtum on seda kummalisem, et alles hiljuti lasti mupost lahti kolm inimest põhjusel, et ametis töötamise ajal olid nad ka ühe äriühingu osanikud. Nimelt vabastas Rand ametist oma asetäitja Kalmer Filatovi, menetlusosakonna juhataja Margit Teino ja sisekontrolör Tiina Raja, kuna need ametnikud olid oma majanduslike huvide deklaratsioonidesse jätnud märkimata neile kuuluva OÜ Õiguskoda osakute omamise.

Õiguskoda pakub muuhulgas väärteomenetluses vastulausete ning kohtule kaebuste koostamise teenust, mis on mupo juhi hinnangul vastuolus ametnikueetikaga.

Rand selgitas Postimees.ee`le, et aprillis kuulutas mupo välja konkursi ajutiselt äraoleva teenistuja ehk juristi ametikoha täitmiseks. Juristi ülesanne on esindada mupot väärteoasjades kohtus. Kvalifitseerunud 10 kandidaadi hulgast sai koha endale Kukk.

«Vastavalt töö iseloomule, milleks on ameti esindamine kohtus, on teenistujale komplekteeritud mobiilne töökoht,» kinnitas Rand. «Maisse näiteks on määratud 22 kohtuistungit, milles ametit esindab Indrek Kukk.»

Rand lisas, et tal ei ole põhjust kahelda Kuke lojaalsuses tööandjale, kuna juristi kohale kandideerides teatas Kukk kohe, et ta töötab OÜ-s Õigusabi, kus tegeleb tsiviilasjadega. Peale selle on Kukel pikaajaline Tallinna linnavalitsuses töötamise kogemus. Enne mupot töötas ta rohkem kui neli aastat juristina Nõmme linnaosavalitsuses.

Mupo juhi sõnul puudub Kukel juurdepääs väärtegude registrile, kuna oma tööülesannete täitmiseks ei ole tal seda vaja. Samuti puudub Kukel juurdepääs linnavalitsuse andmebaasidele. Ta saab oma töös kasutada vaid kirjade registreerimiskeskkonda «Postipoiss».

Vastavalt linnavalitsuse määrusele puudub Ranna sõnul juristil väärteo menetlemise pädevus. Kohtuvälise menetleja esindamiseks annab ameti juhataja talle volikirja iga juhtumi kohta eraldi.

«Teenistuja võib töötada teise tööandja juures, kui tal on selleks ametiasutuse juhataja luba ning tema tegevus ei kahjusta ametiasutust ega ole vastuolus ameti huvidega,» rõhutas Rand. «Juristile on aadressil Pärnu maantee 139c/1 ette valmistatud töökoht, kuid oma töö iseloomu tõttu on tema kasutuses ka sülearvuti. Enamuse oma tööajast viibib Kukk Liivalaia tänava kohtumajas. Selline töökorraldus võimaldab parandada ameti töö kvaliteeti.»

Avaliku teenistuse seadusest lähtuvalt võeti Kukk muposse juristina tööle määratud ajaks kuni ajutiselt äraoleva ametniku naasemiseni või ametist vabastamiseni.

Rand täpsustas, et Filatov, Teino ja Raja vabastati teenistusest korruptsioonivastase seaduse rikkumise pärast ning praegu on asja kohta käimas politseis väärteomenetlus. Need inimesed tegelesid OÜ Õiguskojaga varjatult tööandja selja taga viisil ja valdkonnas, mis on ilmselgelt vastuolus mupo huvidega.

Toimetus palub artiklis nimetatud Indrek Kukke mitte segi ajada Indrek Kukega, kes töötab juristina OÜs Maria Mägi Advokaadibüroo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles