Tallinn kolib inimesed 44 aastat remontimata majast välja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnavalitsuse viimasel istungil tehti Mustamäe linnaosavalitsusele ülesandeks korraldada Vilde tee 90 elamu üürnike ja nende pereliikmete ümbermajutamine teistele linnale kuuluvatele elamispindadele.


Istungi materjalidest selgub, et elamu on Tallinna linna ja Akadeemia Hostel OÜ kaasomandis. Elamu on osaliselt nelja- ja osaliselt viiekorruseline. Linna kasutuses on valdavalt elamu neljakorruseline osa. Linn on andnud kasutusse 31 korterit, mille asukatele tuleb nüüd uued elukohad leida.

Vilde tee 90 elamu on olnud kasutusel alates 1967. aastast ning hoone madalamas osas ei ole 44 aasta jooksul suuremat remonti tehtud, kui välja arvata katuseremont, mis tehti elamu viiekorruselise osa renoveerimise käigus.

Hoone madalama osa tehniline seisukord on aga äärmiselt halb. Eksperdi hinnangul vajavad täielikku renoveerimist maja välis- ja siseseinad, aknad, uksed, peasissepääsu trepikoda, vahelaed, põrandad ja insenervõrgud.

Ka kõik siseruumid vajavad kapitaalremonti. Siseseintel on krohv seinast eemaldunud, paljude eluruumide laepaneelid ja välisseinad hallitavad. Veetorude lekkimine tekitab niiskusekahjustusi, soojaveesüsteem aga puudub elamus hoopiski. Amortiseerunud kanalisatsioonisüsteem on pidevalt ummistunud ning elektrisüsteemi olukorrast ei maksa mitte rääkidagi.

See on sama vana kui maja ise, lisaks on üürnikud teinud koridori elektrikilpides omavolilisi ühendusi. Samuti on elektrijuhtmed ohtlikult ülekoormatud, kuna elanikud kütavad oma tube elektriga.

Seetõttu ei näe mullu linnavolikogus vastu võetud «Ühiselamu tüüpi hoonete rekonstrueerimise programm» sellel elamul tulevikku ning elanikele otsitakse uued eluasemed. Sama programmi alusel lammutati maha ka Maleva 18 ühiselamu, sest ka selle seisukord oli lootusetu.

Veidi paremas olukorras on ühiselamud Akadeemia tee 48 ja Sõpruse pst 5. Neist esimene tahetakse korda teha aastatel 2012-2013 ning teine 2014-2015.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles