Tallinnas saab koduabi 1700 inimest

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Tallinna linn pakub kõrvalabi vajavatele inimestele koduteenuseid, mis tähendab, et näiteks üksi elavat vanurit aidatakse kütmisel, poes käimisel ja pesu pesemisel.

Koduteenuseid osutatakse kuni 20 tundi nädalas ja mullu sai sellist abi 1700 tallinlast, teatas Raepress. Abi saajaid on kõige rohkem 75aastaste ja vanemate isikute hulgas (umbes 64 protsenti) ning enim on neid Lasnamäel ja kõige vähem Pirita linnaosas.

Koduteenused hõlmavad nii isiku ümbruse ja olmega seotud toiminguid- koduabi kui isikuabi, mis nõuab füüsilist kontakti. Abi võimaldab üksikvanuril võimalikult kaua oma kodus hakkama saada.

Koduabi on kütmisabi, ravimite, toiduainete ja majapidamistarvete toomine, riiete hooldus ja pesemine pesumajas või linnaosa sotsiaal- või päevakeskuses ning ühekordne asjaajamine. Isikuabi on abistamine söömisel, riietumisel, liikumisel, pesemisel, tualetis käimisel, mähkmete vahetamisel.

Rohkem vajatakse Repressi andmetel abi toidu toomisel, koristamisel ja asjaajamisel.

«Kõige parem keskkond elamiseks on inimese oma kodu ja seetõttu püüame pakkuda tugiteenuseid, mis aitavad kõrvalabi vajavaid inimesi oma kodus toime tulla,» ütles abilinnapea Merike Martinson.

«Koduteenuseid osutatakse inimestele, kes tervise tõttu ei suuda enam üksi oma igapäevaeluga toime tulla,» lisas ta. «Selline abi pikendab võimalust elada oma kodus ja lükkab edasi vajadust suunata eakas hoolekandeasutusse.»

Koduteenuseid on õigus saada kõrvalabi vajaval isikul, kellel puuduvad seadusjärgsed ülalpidajad ja kelle materiaalsed võimalused ei ole piisavad iseseisvaks toimetulekuks ning need, kelle seadusjärgsete ülalpidajate materiaalsed võimalused ei suuda kindlustada vajalikku hooldust, samuti need, kelle ülalpidajad tasuvad teenuse eest vastavalt linnavalitsuse poolt kehtestatud hinnale.

Koduteenuseid osutatakse isikule tasuta siis, kui ta on toimetulekutoetuse saaja või tema sissetulek on väiksem kehtivast alampalga määrast, mis on tänavu 4350 krooni.

Eakad, kelle sissetulek ületab kehtiva alampalga määra ja kel puuduvad seadusjärgsed ülalpidajad, tasuvad teenuse eest 10 krooni tunnis. Ülejäänud inimestele on teenuse tunni hind 54 krooni. 88,6
protsenti teenuse kasutajatest saavad teenust tasuta.

«Koduteenuste saamiseks tuleb pöörduda teenust vajava inimese elukohajärgse linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonda, mille järel selgitatakse kodukülastuse käigus välja koduteenuste vajadus,» märkis linna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialist Maarja Seppel.

«Sotsiaaltöötaja hindab abivajaja toimetulekuvõimet ja hooldusvajaduse mahtu hooldusvajaduse hindamistestiga,» lisas ta.

Tallinnas tegeleb koduhooldusega üle 170 hooldustöötaja. Linnaeelarvest kulub koduhooldusele tänavu 28,5 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles