Allveelaev Lembit jõuab varsti kaldale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates keskööst, kui Lennusadamas algasid ettevalmistused allveelaeva Lembit kaldale vintsimiseks, toimus sadamas tõeline rahvaste rändamine.


Kuna väljas on küllaltki jahe ja suurt midagi vaadata pole, siis inimesed tulevad, ootavad natuke aega ja kui midagi ei toimu, siis lahkuvad.

Allveelaeva alla seatakse pontoone. Kella kolme paiku öeldakse, et vähemalt tund aega läheb veel, enne kui midagi juhtuma hakkab.

Varahommikul selgub, et aega läheb esialgu kavandatust tunduvalt rohkem. Nüüd loodetakse Lembit kaldale saada kella kahe-kolme paiku pärastlõunal.

Lembit tuuakse veest välja mööda spetsiaalselt selleks otstarbeks Lennusadamasse ehitatud kaldteed ehk slippi. Slipi kogupikkus on sada meetrit ning kaldenurk 1/20.

Allveelaeva alla ning kaldtee vahele asetatakse õhkpadjad. Need on 6-8 kihilised pontoonid, mis on mõeldud laevade veeskamiseks ja ülestoomiseks. Ühe pontooni pikkus on kaheksa meetrit ja läbimõõt täispuhutult 1,5 meetrit. Laev toestatakse pontoonidele 37 m ulatuses piki allveelaeva põhjal asuvat jäika kiilu. Kokku on kasutusel 16 pontooni, korraga on laeva all keskmiselt 8-12 pontooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles