Vanalinnas avab uksed uus kristlik kool

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ove Sander.
Ove Sander. Foto: Priit Simson / Postimees

Tänavune kooliralli on tõuganud tagant luteri kirikus aastaid mõttes olnud ideed rajada kristlikele väärtustele tuginev kool; sügisel avatakse Vanalinna hariduskolleegiumi juures alustava kooli esimene klass.

«Meil on pikalt olnud mõte teha oma kool nii luterlaste kui teiste lastele, kes kristlikel väärtustel põhinevast koolist huvitatud,» ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) haridusassessor Ove Sander. «Ja kui Vanalinna hariduskolleegiumis (VHK) on mitmel aastal olnud tohutu konkurss ning jälle jäi hulk väga tublisid ja ka luterlaste lapsi välja, pakkusid nad, et võiksime teha koostööd.»

Uus kool ei alusta veel iseseisvana, vaid Püha Miikaeli kooli ühe klassina. EELK leiab koolile pinna kas oma Pühavaimu tänaval usuteaduste instituudi ruumes või koguduse majas. Edaspidi peab uus kool endale eraldi koolimaja leidma.

Kiriku poolt lisandub õppeprogrammi luterlik usuõpetus. VHKs on see katoliku kiriku kanda. Aasta pärast peaks sel sügisel kooli astujad jätkama juba uues koolis ja vastu võetaks juba järgmine esimene klass.

Nagu ka VHKs, hakkavad uues koolis poisid ja tüdrukud õppima eraldi, välja arvatud inglise keele tundides. Uue kooli lastel on võimalik osaleda ka VHK huvikoolides.

«Aasta jooksul arendame oma kooli kontseptsiooni välja,» lausus Sander. «Koostöö VHKga jätkuks ka edaspidi.»

Ka Vanalinna hariduskolleegiumi koolis avati 1987. aastal kõigepealt vaid esimesed, poiste ja tüdrukute klassid. Toona alustati nüüdse Tallinna reaalkooli vanalinnas asuva osana.

Lepingut EELK ja VHK pidaja vahel pole veel allkirjastatud, kuid pooled loodavad selleni jõuda tuleva nädala alul.

«Toetame seda ideed,» ütles üks võimalik uue kooli lapsevanem Peep Mühls, keda ühena mõnekümnest lapsevanemast on kutsutud oma last alustava kooli esimesse klassi panema.

«Oleme aastaid luteri vaimulikele rääkinud, et võiks oma kooli teha, ja kui see nüüd teoks saab, siis oleme ilmselt valmis liituma,» lausus Mühls, kelle pere on seotud EELK Tallinna Püha Vaimu kogudusega.

Ühe teise lapsevanema sõnul oli juba VHK katsete ajal koolis juttu, et võib-olla avatakse lisaklass eesmärgiga algatada uus kool. «Olime huvitatud ja saime möödunud nädalal VHKst selle kohta kirja,» lausus ta ning lisas, et sellise uue kooli alguse juures on kindlasti huvitav olla.

VHKst on lapsevanematele teatatud, et kindlasti tuleb neil uue kooli ülesehitamisel aktiivselt kaasa lüüa nagu aastaid tagasi nendegi õppeasutuse rajamisel.

Vahe on selles, et nüüd on ühe niisuguse kooli loomise kogemus juba võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles