Tallinna lennujaamas toimus pantvangikriis ja leiti «räpane» pomm

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõik algas pihta täna hommikul kell 10, kui maandunud lennuki võtsid enda kontrolli alla terroristid. Veidi hiljem avastati ühest taksost kahtlane kohver, mis osutus «räpaseks» pommiks, mis koosneb ohtlikest kemikaalidest ja radioaktiivsest ainest.

Lennujaamas tundus täna hommikul päris ärev olukord olevat - kõikjal võis näha politseiautosid ja mundris korrakaitsjaid ning neid tuli üha juurde. Lennuvälja servas seisis ka kaks Pasi soomukit, tuletõrje- ning paar kiirabiautot.

Tegelikult oli asi selles, et täna toimub Tallinna lennujaamas terrorismi- ja pantvangiteemaline õppus EU Cremex 2011, mida juhib kaitsepolitseiamet.

Kohe õppuse alguses selgitas kapo ametnik ja Tallinna õppuse juht Tõnu Miilvee ajakirjanikele olukorda, mida hakatakse õppusel läbi mängima.

Lennujaama neljanda värava juures peatus ühest välisriigist saabunud Estonian Airi lennuk. Parkimise ajal selgus, et lennuki pardal on pahatahtlikud inimesed. Nad võtsid välja relvad, mille olid suutnud mingil viisil pardale sokutada, ning blokeerisid väljapääsud. Lennuki meeskond teatas lennujuhtimiskeskusele, et õhusõiduk on kaaperdatud.

Mingil ajal saabus taksoga reisiterminali parklasse terroristide kaasosaline, kes palus taksojuhil viia kohver ühte Tallinna hotelli, kus toimub rahvusvaheline tuumaenergia-alane konverents. Taksojuht oli aga juba kuulnud pantvangikriisist lennujaamas ning teatas politseile kahtlasest kohvrist.

Miilvee märkis, et õppus kestab terve tänase päeva, sest lennuki hõivanud terroristidega on vaja rahulikult läbirääkimisi pidada. Kõiki olukordi tahetakse võimalikult tõetruult läbi mängida. Lennukis on 90 reisijat ning viis meeskonnaliiget. Terroriste on esialgsetel andmetel kaks, kuid neid võib ka rohkem olla.

Terroristide nõudmised on sellised, et nad saaksid oma kaasosaliste abiga lennukile toimetada relvi ning lennata siis edasi Londonisse.

Esialgu ei olnud kaaperdatud lennuki juures väljaspoolt suurt midagi näha, sest kapo pidas terroristidega läbirääkimisi õhusõidukis. Mingil hetkel algas tegevus parkimisplatsil seisva takso juures. Politseinikud panid ühel mehel käed raudu. Tõenäoliselt oli see terroristide abiline, kes palus taksojuhil kohvri hotelli toimetada. Seejärel läksid takso juurde kaks erariides politseinikku, et teha visuaalset vaatlust. Veendunud, et kahtlane kohver on tõesti olemas, kutsusid nad välja pommirühma. Mõne aja pärast liikus takso juurde juba pommirobot.

Samal ajal algas liikumine ka terroristide valduses oleva lennuki juures. Ühel hetkel lasti vabaks mõned pantvangid, kes pistsid lennujaama hoone poole jooksu. Natuke aega hiljem hakkasid liikuma kaks politsei soomukit, mis lähenesid kaaperdatud lennukile. Ühest soomusmasinast väljusid kolm turvakilpide taha varjunud meest ning sammusid lennuki poole. Ühel neist oli käes suur joogiveepudel. Pärast seda tõmbusid soomukid jälle tagasi.

Tänase õppuse peamine eesmärk oli üksikasjalikult läbi mängida toimingud, mis on seotud pantvangikriisi ning terrorismiaktiga. Mingeid eriüksuste rünnakuid ei planeeritud. Peale Tallinna toimusid tegevused ka Jägala ja Aegviidu kandis.

Esialgsed hinnangud nii Tartus kui Tallinnas toimunud rahvusvahelisele suurõppusele antakse homme esmasel hindamiskonverentsil. Euroopa Komisjoni poolt jälgis õppuste korraldamist ja käiku Laurent de Pierrefeu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles