Sadama lähistel tegutsevad jälle mustlased

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reisisadama, Merekeskuse ja Norde Centrumi ümbruses ning nende vahelistel teedel, kus liigub palju välisturiste, tegutsevad taas lihtsameelsete raha himustavad mustlased.


Kolmapäeva lõuna ajal põlvitab vanem mustlasnaine Paadi tänaval kiriku kõrval ning ootab vaikides almust. Teisel pool tänavat tasulises parklas küürutab noor mees, kes täidab arvatavasti vanadaami turvamehe kohuseid.

Sadama A-terminali juurde viivatel kõnniteedel tegutsevad noored tumedaverelised mehed, kes laevalt tulevatele soomlastele «kiikarit» pakuvad. Põhjanaabrid aga paistavad nendega harjunud olevat ning muidu laiatarbe optika peale maiad soomlased ei taha mustlaste pakutavale pilkugi heita.

Binoklitega noorukeid jääb laeva saabumise ajal sadama läheduses silma viis-kuus tükki. Mõned kahekaupa, mõni üksi. Lähenevat politseiautot nähes katkestatakse hetkeks turistide tüütamine. Pakutavaid binokleid ei vaevu «ärimehed» politseinike eest peitma. Kuna enamus mustlastest on ilmselt Euroopa Liidu kodanikud, siis tegutsevad nad üsna julgelt.

Politsei on sadama piirkonnas kauplemisega tegelevatest mustlastest teadlik. «Meie töötajad hoiavad neil silma peal, kontrollides nii nende kauplemisloa kui riigis viibimise õiguse olemasolu. Kui keegi neist rikub avalikku korda või paneb toime mõne muu korrarikkumise, siis politsei kindlasti sekkub, nii nagu ka kõikide teiste Eestis viibivate EL kodanike ja seaduslikel alustel riigis viibivate välismaalaste puhul,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ene Vihtla.

Ta möönis, et üldjuhul on mustlaste näol tegemist Euroopa Liidu kodanikega, kes võivad Euroopa Liidu alal vabalt liikuda. «Kui kontrollimise käigus selgub, et inimesel puudub Eestis viibimiseks seaduslik alus, siis tehakse talle lahkumisettekirjutus ning olenevalt asjaoludest võidakse talle kehtestada ka sissesõidukeeld,» selgitas Vihtla.

Mullu novembris saabusid Helsingist Tallinna 40 mustlast. Soome ametivõime häiris mustlaste kohalviibimine nii hullusti, et nad andsid neile kodumaa Rumeenia poole teeleasumiseks laevapiletid Eestisse ja igale autoomanikust mustlasele 300 eurot bensiiniraha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles