Vuti tänava elanikud sõdivad jätkuvalt kõrgepingeliini vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliin.
Kõrgepingeliin. Foto: Peeter Langovits

Lillekülas asuva Vuti tänava elanikud on juba aastaid võidelnud selle eest, et nende kodude kõrvalt kulgev kõrgepingeliin asendataks maakaabliga. Järjekordne protestiaktsioon toimub homme Eesti Energia klienditeeninduse hoone ees.

Homse piketi ühe korraldaja Mati Makkari sõnul on Vuti tänava elanikud teadlikud sellest, et kõrgepingeliinid kuuluvad praegu ASile Elering, mitte enam Eesti Energiale. Kuid kohalikud elanikud hakkasid juba 1990ndatel aastatel oma elukvaliteedi eest võitlema ning siis suheldi Eesti Energiaga, kes ka igasuguseid lubadusi jagas.

Vuti tänava elanikud pöördusid ka 2005. aastal Eesti Energia poole, sest siis kuulusid kõrgepingeliinid veel energiafirmale. Elering on uueks omanikuks saanud alles üpris hiljuti. Seepärast otsustasidki elanikud Makkari sõnul ikkagi piketeerida Eesti Energia hoone ees.

«Eesti Energia vastas ju siis inimestele, et me saame teie murest küll aru, aga õhuliinide asendamine maakaabliga venib, kuna puudub vajalik raha,» ütles Makkar. «Nüüd on küll Elering, aga probleem on alles. Meid püütakse aga justkui eksitada, et nüüd on teine firma ning probleemi enam polegi. See ei ole lahendus.»

Homme kell kuus õhtul on Eesti Energia klienditeeninduse hoone juurde lubanud koguneda enamus Vuti tänava elanikest. Kaasas on neil plakatid ja loosungid, millest üks kõlab «Vuti tänaval roomab vähk». Peale kõrgepingeliini protestitakse ka elektrihinna pideva tõusu vastu.

Aprillis saatis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi Vuti tänava ühe elaniku järelepärimisele vastuse, et vastavalt Eleringi investeeringute kavale aastateks 2011 - 2015 asendatakse Veskimetsa, Endla ja Järve alajaamade vahel õhuliinid maakaabliga. Vuti tänava mastidel kulgevad kaks liini asendatakse maakaabliga 2014. ja 2015. aastal.

Eleringi pressiesindaja Liis Plakk vastas Postimees.ee`le, et õhuliinide maakaabliga asendamise projektiga on juba alustatud. Praegu käib tulevase kaabli trassi valik, sellele järgneb keskkonnamõjude hindamine. Ta lisas, et Vuti tänaval on tegemist liiniga, mis oleks lähiaastatel vajanud renoveerimist, kuna liini vanus läheneb juba 60 aastale.

Aastatel 2014 – 2018 asendab Elering Tallinnas tiheasustusaladel kokku 30 kilomeetri ultauses õhuliine maakaabliga. See läheb maksma rohkem kui 15 miljonit eurot. Suurema hulga asendustööde tegemine ei ole otstarbekas nii majanduslikel kui tehnilistel põhjustel. Maakaabel on sõltuvalt paigaldamisvõimalustest ja nõutavast läbilaskevõimest umbes 5 – 10 korda kallim kui õhuliin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles