Tallinn taotleb e-hääletuse kaotamist kohalikel valimistel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku taotleda riigikohtult kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadusest e-hääletamist võimaldava sätte kehtetuks tunnistamist.


«Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse paragrahv 50 tuleb kehtetuks tunnistada, sest see on vastuolus põhiseaduse paragrahviga 156 ja kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega,» selgitas abilinnapea Taavi Aas Raepressi vahendusel.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse paragrahv 50 rikub Tallinna linna hinnangul põhiseaduse paragrahvist 156 tulenevaid valimisõiguse põhimõtteid, mille järgi peavad valimised olema üldised, ühetaolised ja otsesed ning hääletamine on salajane. «Osundatud KOVVSi säte on põhiseadusega vastuolus eelkõige seetõttu, et e-hääletamise ja paberkandjal hääletamise regulatsioon ei kattu,» põhjendas linnavalitsus.

«Erinevalt valimispäeval hääletamist toimub e-hääletus aktiivse agitatsiooni perioodil; paberkandjal hääletamisel on erinevalt e-hääletamisest kolmeastmeline kontroll ja kaebemenetlus; viimastel riigikogu valimistel ilmnes praktikas e-hääletamisel mitmeid probleeme ning selgus, et pahavaraga on võimalik hääletamistulemusi mõjutada ning tuvastada, kelle poolt hääletatakse,» loetletakse linnavalitsuse teates argumente e-hääletuse vastu.

«Olukorras, kus õigusnormi puudumise ja vabariigi valimiskomisjoni poolt väljatöötatud e-hääletamise protseduuri ja vahendite puuduste tõttu puudub riigil kontroll ja informatsioon isegi selle kohta, kas valija poolt antud hääl on üldse antud ja kas see jõudis või ei jõudnud valimiskomisjonini, ei ole tegemist demokraatlikke põhimõtteid ja omavalitsuse põhiseaduslikke tagatisi järgivate valimistega,» tõdes Aas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles