Jan Kaus: linnaruumi muutus võib muuta ka inimeste meelelaadi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Objekt 2011 Vabaduse väljakul
Objekt 2011 Vabaduse väljakul Foto: Raigo Pajula

Kirjanik Jan Kaus leidis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et Tallinn 2011 ei ole ikkagi täielikult aia taha läinud üritus juba seepärast, sest inimeste meelelaad on hakanud pisut muutuma.

«Väga oluline on see, et on esile tõstetud need võimalused, mida me saaksime linnaga teha ja mida see linn meile tähendab. Kui linnaruumile loovalt läheneda võib see muuta meie meelelaadi,» arvas Kaus.

«Isiklikult ma võin seda (Tallinn 2011 – toim.) praeguse seisuga juba lugeda õnnestunute hulka. Olgugi, et kõik ideed pole realiseerunud, siis teadlikkus näiteks mere ääre potentsiaalist on suurel hulgal kasvanud ja tundub, et midagi hakkab vaikselt nihkuma,» rääkis Kaus.

Postimehe ajakirjanik Urve Eslas tõi aga välja ka negatiivsema poole ehk selle, mis puudutab poliitika osa. «Minu meelest on tegu ühe väga hoiatava näitega, mismoodi ühe väga hea plaani ja idee saab peaaegu ära tappa, rakendades selle poliitika vankri ette.»

«Seda oli väga kahju vaadata algusest peale kuidas Kultuuripealinn püüdis ja püüdis uuesti jalule tõusta. See on asi, mida panna poliitikutele südamele, et mõelda kaks korda, enne kui teha asju,» ütles Eslas.

Ka Jan Kaus nentis, et aeg-ajalt võiks mõni ka kõige prominentsem poliitik silmaklapid ära võtta. Kaus tõi näiteks Kultuuripealinna raames tehtud Objekt 2011 installatsiooni, mida üks oluline poliitika, kelle nime Kaus mainimata jättis, ära tahtis keelata. «Ta leidis, et seal on liiga palju kultuuriinimesi, kes kuuluvad parteidesse, kuhu tema ei kuulu.»

Eslase arvates saab Kultuuripealinn 2011 natuke liiga palju kriitikat. «Tegelikult vaadates seda, mis toimub ja kui palju on üritusi, siis mina olen käinud väga mitmel ja neist väga mitut väga nautinud. Kas ei ole tegemist sellega, et Kultuuripealinn sai lihtsalt üsna halva stardi?» küsis Eslas.

Muusikamänedžer Kadri Tali ütles, et kui aasta lõpus või 2012. aasta alguses uuesti kohtutakse ja tagasi vaadatakse ning kui leitakse, et kogu 2011. aasta õnnestus, siis seda seepärast, et «me oleme siin Eestis lihtsalt nii lahedad» ja kui ei õnnestus, siis on süüdi Kultuuripealinn 2011.

Tallinn 2011 kommunikatsioonispetsialist Andri Maimets rõhutas, et Kultuuripealinna projekt on eeskätt suunatud lähiriikide inimestele. «Arvata on, et Kultuuripealinn 2011 ei hakka tooma ohtralt turiste Hiinast või Austraaliast. See on naeruväärne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles