Linn püüab teisel katsel Kopli liinidele elu sisse puhuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail, kes on elanud Kopli liinidel üle 30 aasta, ütleb, et on kuulnud jutte piirkonna kordategemisest juba aastaid, kuid juttudest kaugemale pole veel jõutud.
Mihhail, kes on elanud Kopli liinidel üle 30 aasta, ütleb, et on kuulnud jutte piirkonna kordategemisest juba aastaid, kuid juttudest kaugemale pole veel jõutud. Foto: Toomas Huik

Tallinn kuulutab tõenäoliselt veel sellel aastal välja Kopli liinide uue hoonestusõiguse seadmise enampakkumise, luues sellega võimaluse praegune räämas piirkond taas elule äratada.


1977. aastast Koplis 5. liini 10. majas elav Mihhail, kes kategooriliselt keeldus oma perekonnanime ütlemast, oli reedel linnavalitsuse peale tõsiselt kuri ning väljendas oma pahameelt lopsakate venekeelsete väljenditega.


«Iga kuu pean oma pensionist maksma ligi viissada krooni Niine tänava (Põhja-Tallinna linnaosavalitsus – toim) ametnikule, aga mida ma selle eest vastu saan,» oli mees vihane. «Isegi korstnapühkija ei käi, kuigi teade on aeg-ajalt seinal, et olge sel ja sel ajal kodus. Maja remontimisest ei tasu rääkidagi. Käin ise vahel eluga riskides katust lappimas.»


Võrdsed tingimused


Mihhail, kelle mõlemad pojad ja neli lapselast samuti liinidel elavad, kinnitas, et Kopli liinidele on vanu elanikke jäänud vähe. Temaga ühes kasarmu tüüpi majas elab kokku seitse ametlikult sinna sisse kirjutatud peret. Paljudes lagunenud elamutes otsivad peavarju narkomaanid ja muud elu hammasrataste vahele jäänud inimesed.


Jutte liinide kordategemisest on Mihhail kuulnud juba aastaid, aga siiani pole seal midagi toimunud. Osale elanikele on pakutud uut elupaika, aga paljud pole sellega nõus olnud.


Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul võtab linnavalitsus ilmselt järgmisel nädalal vastu Kopli liinide detailplaneeringu. See on eeldus, et saaks veel sel aastal välja kuulutada uue enampakkumise samale alale hoonestusõiguse seadmiseks.


2006. aasta lõpus eelmise hoonestusõiguse konkursi 211 miljoni krooniga ülekaalukalt võitnud firma Primos Kinnisvara omanik Endel Siff ütles, et see on linnavalitsuse poolt tõesti tark ja õige otsus, kui enne enampakkumise väljakuulutamist võetakse vastu kogu ala detailplaneering.


«Siis vähemalt on kõik konkursil osalejad võrdsetes tingimustes ning saavad linna tehtud planeeringu järgi otsustada, kas osaleda konkursil või mitte,» märkis Siff. «Mitte nii, et linnaisadega lähemalt seotud isikutel on teistest osalejatest rohkem infot.»


Pärast eelmise konkursi võitmist hakkas Siff linnavalitsusega vaidlema just selle üle, kas erafirma ikka tohib Põhja-Tallinna üldplaneeringu puudumisel liinide alale detailplaneeringut tellida, nagu hoonestusõiguse tingimused ette nägid. Abilinnapea Aas oli kindel, et võib, Siffi esindav vandeadvokaat Maria Mägi aga eitas niisugust võimalust.


Vaidluste tõttu kogu ettevõtmine toona katki jäigi. Nüüd on linn siiski otsustanud ise planeeringu teha.


Siff mõtleb veel


Siff ei kinnitanud reedel veel, kas ta kavatseb Kopli liinide uuel konkursil osaleda. Samas ütles ta, et otsustab osavõtu alles pärast detailplaneeringu ja hoonestusõiguste tingimustega tutvumist.


Aas kinnitas, et linnavalitsus tahab hoonestusõiguse seadmise konkursi korraldamisel vältida eelmise korra möödalaskmisi.


«Katsume kogemustest õppida,» ütles ta. «Need kohad, kust eelmised vaidlused algasid, katsume välistada, nii et ei tekiks mitut moodi tõlgendamist. Proovime detailplaneeringu enne konkursi väljakuulutamist viia nii kaugele kui võimalik, et pakkujate hirmud oleksid minimaalsed.»


Abilinnapea Eha Võrk tõdes, et Kopli liinide hoonestusõiguse seadmise konkursi tingimused on praegu väljatöötamisel, kuid enne linnavalitsuses heakskiitmist ei olnud ta nõus neid täpsemalt kommenteerima. Ta lisas, et võrreldes eelmise konkursi tingimustega suuri muutusi ei ole, sest ala ise ning seal kehtivad muinsuskaitse tingimused on samaks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles