Savisaar tahab narkomaane karistada sundraviga

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal heroiiniga..
Süstal heroiiniga.. Foto: Reuters/SCANPIX.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tegi vabariigi valitsusele ettepaneku karistusseadustiku muutmiseks, mis võimaldaks narkomaanidele määrata karistuseks sundravi.

Savisaare sõnul on Tallinna kogemused tervishoiu- ja hoolekandeteenuste korraldamisel viinud arvamusele, et narkosõltuvuse rahuldamiseks kuritegusid sooritavatele isikutele tuleks vabadust võtva karistuse asemel alternatiivkaristusena rakendada narkomaania sundravi, teatas Raepress.

«Selline alternatiivkaristus omaks ennetavat iseloomu, sest kui kuritegu pannakse toime narkosõltuvuse rahuldamiseks vahendite saamiseks, siis karistusena kohaldatava sundravi järel oleks samalaadsete kuritegude toimepaneku tõenäosus väiksem,» märkis linnapea.

Savisaar lausus, et narkomaaniasõltuvuse ravi korraldab ja rahastab riik ning võõrutusravile minek on vabatahtlik. Praegusel kujul ei vasta võõrutusravi tingimused narkomaania sundravi kui alternatiivkaristuse kohaldamise nõuetele, aga narkomaania sundravi saaks kohaldada analoogiliselt psühhiaatrilise sundraviga, lisas ta.

Abilinnapea Merike Martinsoni arvates peab riik varem või hiljem narkovõõrutuse sundravi kohaldama hakkama, sest praegu puudub narkosõltlastel kohustus oma elu muutmiseks.

«Me näeme kodutute öömajades, kuidas narkosõltlastest kriminaalid oma vajaduste rahuldamise saavutamiseks end kehtestada püüavad,» sõnas ta. «Kui sundravi alternatiivkaristusena kasutama ei hakata, jäämegi surnud ringi tammuma.»

Linnavalitsus teeb justiitsministeeriumile ettepaneku kaaluda karistusseadustiku muutmist, lisades vangistusele alternatiivkaristusena narkomaania sundravi ning määratledes ravi korralduse ja rahastamise korra riigi eelarvest.

Kuna karistuspoliitika kujundamine ja rakendamine on riigi ülesanne, ei pea linnavalitsus õigeks ise esitada seaduse eelnõud karistusseadustiku muutmiseks.

Tallinna linna eesmärk on pakkuda võimaliku arutlusteemana narkomaania sundravi kui alternatiivkaristuse sätestamist uimastite kuritarvitamisest inimesele ja ühiskonnale tekkiva kahju vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles