Tallinna kesklinn saab lipu ja vapi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kesklinna linaosa lipp.
Tallinna Kesklinna linaosa lipp. Foto: Tallinna linnavalitsus

Linnavalitsus esitab täna volikogule määruse eelnõu, mis sätestab Kesklinna linnaosa lipu ja vapi kirjelduse ning kasutamise korra.


Eelnõu kohaselt linnaosa lipp on vapilipp. Vapilipu punasel lipukangal on valge rist, mille peal punasel taustal valge neliksiir ning keskel kollane süda. Lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:8 ja normaalsuurus on 105×120 cm.

«Lipu põhjaks on kasutatud 1790. aastal Tallinna linna merelipuna kirjeldatud punavalget lippu, mille punasel taustal on valge rist ja selle keskel valge neliksiir kuldse südamega keskel. See on teisendus Tallinna linna väikese vapi kilbist, kus punasel põhjal asetseb hõbedane rist ehk kaks ristuvat hõbedast (valget) triipu,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Kesklinna linnaosa lipp heisatakse alaliselt linnaosa haldushoonetel. Ajutiselt heisatakse lipp Kesklinna pidupäevadel, suhtlemisel teiste omavalitsusüksustega, samuti muudel avalikel üritustel, kus linnaosa on esindatud.

Linnaosa vapiks on punasel kilbil hõbedane rist. Risti peal punasel taustal on hõbedane neliksiir, mille keskel kuldne süda.

Kesklinna vapp on kujundatud Tallinna linna väikese vapi põhjal. «Kesklinna linnaosa vapiks on punasel kilbil hõbedane rist. Risti peal punasel taustal hõbedane neliksiir, mille keskel kuldne süda. Vapiteisend põhineb Tallinna ristivapil, mis Lennart Meri ajalooliselt mittetõestatava, kuid heraldiliselt igati usutava hüpoteesi järgi on vanem kui niinimetatud suur vapp ja ulatub Taani–eelsesse aega. Kolmveerandringidest koosnevad siirid on gooti arhitektuurile omased raidkivist ehiselemendid, mida leidub rikkalikult ka Tallinna vanalinnas nii kiriklikel kui ka profaanehitistel, näiteks Suurgildi hoonel. Neliksiir sümboliseerib nelja evangelisti, nende kaudu linna edukaks toimimiseks vajalikku usku ja vaimujõudu. Neliksiiri ümbritsev ring tähistab kaitset, igavest liikumist, arengut. Süda on armastuse, ustavuse, suuremeelsuse märk; kuldne värvus sümboliseerib ülimat tõde, õnne ja edu,» selgitatakse seletuskirjas vapi tähendust.

Riigikantselei arvamuse kohaselt vastavad Kesklinna lipp ja vapp heraldikanõuetele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles