Kumu ehitamiseks võetud laen saab juunis makstud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru serval asuv Kumu.
Kadrioru serval asuv Kumu. Foto: Raigo Pajula.

Eesti Kunstimuuseumi uue hoone (kumu) ehitamiseks võetud enam kui 25 miljoni euro suuruse laenu viimane osamakse makstakse tänavu juunis, hasartmängumaksu oodatust parem laekumine võimaldab laenu tasuda kavandatust aasta varem.

«Kumu laen saab makstud käesoleva aasta juunikuus ja siis on sellega kõik,» kinnitas Eesti kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe BNSile.

Rahandusministeeriumi andmetel anti kumu ehitamiseks Muuseumiehituse Sihtasutusele (endise nimega Kunstimuuseumi Ehituse Sihtasutus) valitsuse korralduste alusel laenu kogusummas 395 miljonit Eesti krooni (25 245 101 eurot).

Laenu väljamaksmine toimus aastatel 2004-2005. Laenu intressimäär on tagastamata laenujäägilt 4,576 protsenti aastas ning lepingujärgne laenu tagastamise lõpptähtpäev on 14.juuli 2014.

Laenu tagastamine toimub igakuiste võrdse suurusega põhiosa maksetena (3 834 951 krooni ehk 245 098 eurot kuus), millele lisandub intressimakse. Laenu tagastamine ja intresside tasumine toimub hasartmängumaksu seaduse alusel Eesti kultuurkapitalile eraldatavate vahendite arvelt.

Rahandusministeerium arvestab ja peab kinni hasartmängumaksu laekumisest kumu ehitamiseks ette nähtud summad laenulepingust tulenevate kohustuste katteks. «Juhul kui hasartmängumaksu laekumised on suuremad kui vastava kuu maksekohustus, vähendatakse ülejääva summa võrra laenulepingu järgset põhiosa tagasimakset, alustades kõige viimasest maksest. Seetõttu on laenu tagastamise tähtaeg vähenenud ning on tänase päeva seisuga 28. juuni 2011,» selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits.

Kultuurkapitali 2011. aasta eelarves on kultuuriobjektide finantseerimiseks kavandatud kokku 5 622 120 eurot, millest kolmandik kulub kumu ehituseks võetud laenu viimasteks tagasimakseteks.

Seejärel on prognooside kohaselt võimalik suunata vahendid täies mahus Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue hoone ehituse finantseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles