Ministeerium: Tallinna haridusamet painutab seadust pahatahtlikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

See, et Tallinna haridusamet seostab esimesse klassi vastuvõtul tekkinud probleeme uue põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega, on täiesti põhjendamatu, teatas haridusministeeriumi kantsler Janar Holm.

Holm märkis Tallinna haridusameti juhile Andres Pajulale saadetud kirjas, et ehkki amet on viimastel päevadel avatumalt infot jaganud ja sellega olukorda parandanud, on endiselt paljudes peredes oma esimesse klassi mineva lapse tulevikuga seoses ebakindlus ja selline olukord on ebanormaalne ja vastuvõetamatu.

«See, et te seostate Tallinna tänast olukorda uue põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega, on täiesti põhjendamatu ning seaduse sätte ja mõtte äärmiselt loominguline ja pahatahtlik painutamine. Vastupidi - põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse mõtte ja sätte järgmisel ei oleks paljud Tallinna lapsed ja lapsevanemad täna segaduses ja teadmatuses,» kirjutas Holm.

Tema hinnangul ei ole Tallinnas rakendatava esimesse klassi vastuvõtu korra põhjendamine pelgalt vanematele valikuvabaduse andmisega tõsiseltvõetav.  «Vanemate valikuvabadust saab realiseerida ka palju inimlikuma korraldusega – pakkudes neile enne seda kindlat koolikohta,» leidis Holm.

«Olete oma kommentaarides ministeeriumi ja linna põhimõttelise vastuoluna toonud selle, et kui ministeerium arvab, et tuleb määrata elukohajärgne kool, arvestamata lapsevanema valikut, siis Tallinn lähtub lapsevanema valikuõigusest. See on kunstlikult loodud must-valge vastandus. Meie hinnangul ei välista kindlustunne vanemate valikuvõimalust,» lisas ta.

«Teie nimetatud väidetavast valikuõigusest lähtuv süsteem on tekitanud olukorra, kus ¼ Tallinna lastest on veel üle kuu teadmatuses oma lõplikust koolikohast. Sellist valikuvõimalust ei ole nende laste  vanemad kindlasti soovinud,» kirjutas kantsler.

Ta rõhutas, et Tallinna esimesse klassi vastuvõtu korraldust peab linn järgmisel aastal muutma, et protsess oleks lapsevanemate jaoks arusaadavam, läbipaistvam ning suuremat kindlustunnet loov.

«Taunime tänast olukorda üheselt. Haridus- ja Teadusministeeriumi hinnangul on Tallinna käesoleva aasta vastuvõtu protsess vastuolus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse mõttega ning võimalik et ka sättega,» kirjutas Holm. Samas rõhutas ta, et ministeeriumi eesmärk pole süüdlast otsida, vaid kogu jõud tuleb suunata sellele, et tagada kindlustunne neile Tallinna vanematele ja lastele, kellel veel ei ole kindlat elukohalähedast kooli.

 «Tunnustame igati Tallinna Haridusameti selle nädala tegevust informatsiooni pakkumise suurendamisel ning lahenduste otsimise intensiivistamisel, kuid kutsume üles lõpetama põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse regulatsiooni asjakohatu seostamise Tallinna tänase olukorraga,» kirjutas kantsler.

«Samuti tuleks uute klasside avamisel jälgida, et need avataks ainult eeldusel, kui selleks on koolis normaalsed tingimused. Juba praegu küsitakse õigustatud küsimusi: miks pidid kooli lähipiirkonna lapsed katsete kadalipu läbima, kui nad nüüd niikuinii vastu võetakse; miks paisutatakse põhjendamatult väikeseid põhikoole jne,» märkis ta.

«Vaieldamatult peab Tallinn oma käesoleval aastal rakendatud vastuvõtu korda järgmise aasta vastuvõtuks muutma. Eeskuju on võimalik võtta teiste Eesti omavalitsuste vastavatest lahendustest, samuti pakume jätkuvalt oma nõu korra väljatöötamisel,» kinnitas Holm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles