Ruumipuudus lasteaias lööb sõimerühma linna mööda laiali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste meisterdatud nukud.
Laste meisterdatud nukud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna kesklinna Siisikese lasteaias tekkis ootamatult ruumipuudus, nii et lasteaia juhataja ja haridusamet otsivad praegu kiiruga enam kui paarikümnele 4-5-aastasele lapsele sügiseks kohta mõnes teises lasteaias.

«Helistan kesklinna piirkonna lasteaedadele ja uurin, kas kellelgi jääb kohti üle, et meie lapsi saaks vastu võtta,» sõnas ajutiselt Siisikese lasteaeda juhtiv Mürakaru lasteaia juhataja Aile Aatonen.

Siisikese lasteaed asub nimelt kahes eri hoones – Vase tänaval on sõimeealistele lastele mõeldud kaks rühma ja Narva maanteel üks suurematele lastele mõeldud liitrühm. Tavaliselt toimub üleminek suuremate laste majja sujuvalt – mõni aastakese varem, mõni hiljem, samal ajal kui Narva maanteelt lahkuvad lapsed kooli.

Sel aastal aga peaks kahest Vase tänava rühmast minema suuremate majja üle kokku umbes 30 last. Eest läheb kooli aga vaid neli last ehk 26 lapsele ruumi nagu polekski.

Sõimelaste majja tuleb sügisel võtta aga uued lapsed, pealegi on sealsed ruumid kohandatud just kõige pisematele – nii on rühmaruumi suurus vaid 34 ruutmeetrit. Kui sõimerühmas 16 last sinna mahub, siis liitrühma 20 last enam mitte.

Sel nädalal kutsus lasteaed vanemad kokku ja pani lapsevanemad valmis mõtteks, et samas lasteaias nende lapsed jätkata ei saa.

Kedagi ära ei aeta

«Mingeid kindlaid kokkuleppeid ühegi lasteaiaga siiani pole, sest praegu kõik alles komplekteerivad omi rühmi ja ootavad vanematelt tagasisidet,» tõdes Aatonen. Lasteaiad moodustavad uusi rühmi 30. maini.

Haridusameti alushariduse osakonna vanemspetsialist Piret Lind kinnitas, et kedagi vastu tahtmist Siisikesest ära ei aeta ning kui mujal kohti ei leita, tehakse vajadusel Vase tänava aia rühmaruume ümber, et suurematel lastel oleks võimalik seal edasi käia. «Siis uusi sõimelapsi sel sügisel juurde võtta ei saaks,» tõdes ta.

«Aitame otsida lapsele teist lasteaeda, aga see ei ole kohustuslik, vaid toimub ainult kokkuleppel perega,» kinnitas Lind. «Eilegi üks vanem helistas ja rääkis, et noorem laps on Poska lasteaia järjekorras ja kui mõlemad sinna saaks, oleks valmis lapse ära võtma,» rääkis Lind.

Küsimus on sõimeeast välja kasvanud 4-5-aastastes lastes, kellele üldiselt lasteaedades kohti on rohkem pakkuda, võrreldes näiteks sõimeealistega. «Aga kuna praegu algas kõigis lasteaedades uute rühmade komplekteerimise periood, siis on täiesti ilmne, et kõik alguses pakuvad kohti oma järjekordades olevatele lastele,» selgitas haridusametnik.

Tõsi on aga see, et seni koos käinud rühm enam ühiselt jätkata ei saa. Aatoneni sõnul on Siisikeses kahest sõimerühmast ühte liitrühma üleminek tähendanud alati osade laste ümberkolimist teistesse aedadesse, kuid ilmselt ei ole paljud lapsevanemad sellega arvestanud.

Ka Lindi sõnul vahetavad sel ajal üldse paljud lapsed niikuinii lasteaedu, näiteks perede kolimise tõttu või muudel põhjustel. «Ega ükski rühm ei ole nii, et algavad sõimest ja sama koosseis lõpetab,» tõdes Lind.

Lindi kinnitusel mingit valearvestust selle probleemi taga ei ole. «Eelmisel aastal, kui juhataja rühmi komplekteeris, liikus osa lapsi ise ära. Sel aastal on iseeneslik liikumine väiksem olnud. Eelmisel aastal jäi suuremasse rühma isegi paar kohta üle, nii et otsisime sinna mujal lisa,» sõnas ta.

«Suurenenud on pooleteise aastaste laste sõime tulemise soov, varem nii väikseid lapsi nii palju sõime tulijate hulgas polnud,» tõdes haridusameti spetsialist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles