Luige kevadlaat lausa kihas inimestest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihakraami oli laadal igale maitsele.
Lihakraami oli laadal igale maitsele. Foto: Priit Simson

Täna vaid paar tundi pärast avamist oli Luige kevadlaada parkla juba peaaegu autosid täis ning inimesi sagis laadaplatsil sadade kaupa.

Eesti kiiruisutamislegend Ants Antson ostis oma abikaasale Enele maitsmiseks Mustangi talu värskeid hapukurke. Ene proovis ja ütles, et soola oleks võinud rohkem olla.

Antson mainis, et käisid naisega Luige laadal esimest korda ning ostsid põhiliselt huvitavat ja omapärast toidupoolist - küüslauguvorsti, omaküpsetatud leiba ja tšilli moosi, mida on väga hea liha peale panna.

«Ise tegime ka kolmkümmend aastat Puka kandis maakodus leiba, mina olin põhiliselt taina sõtkuja,» meenutas Antson. «Nüüd enam ei viitsi ise teha.»

Võrumaal asuva Mustangi talu peremees Aarne Musting pakkus peale värskete hapukurkide ka kasvuhoones valminud maasikaid. Poolekilone karp maksis 8,3 ning veerandkilone 4,15 eurot. Musting ütles, et võrreldes eelmise kevadega ei ole maasikate hind tõusnud, mullu müüs ta Luige kevadlaadal sama kaupa hinnaga 260 krooni kilo.

Värsket hapukurki pakkus laadal veel päris mitu müüjat. End Rakvere tüdrukuteks nimetanud rõõmsameelsed Ülle, Liivi ja Annika andsid lahkesti kõigile kurke proovida. Hind oli 8 eurot kilo, nagu ka kõigil teistel müüjatel. Peale hapukurgi sai Rakvere tüdrukutelt osta ka omaküpsetatud leiba, metsapähklitega šerbetti, lehmakomme ning muud maitsvat kraami.

Erinevad lilletaimed ja istikud olid laadal ilmselt kõige minevam kaup, kuna kevadel tahavad paljud koduaias või suvilas näpud mullaseks teha. Mõni laadaline tassis autosse lausa kastide viisi taimi.

Võõrasemad maksid laadal 60 eurosenti. Lillemüüja Kaidi mainis, et hinnad võivad ka muutuda – näiteks homme või ülehomme võib lilletaimi kätte saada juba teise hinnaga. Ta lisas, et osa kogenud ostjaid ootabki pühapäeva, sest siis võivad müüjad hindu langetada, et kaubast ikka lahti saada.

Kuigi laada enamus müügiplatse oli täna keskpäevaks juba hõivatud, siis silma jäid ka mõned tühjad kohad. Suur oli pakkumine kõikvõimalike lihatoodete osas - maitsta ja osta sai põdra- ja metsseavorsti, suitsusaunasinki, maasinki ning muud head-paremat. Põdra- ja metssevorsti lati sai kätte nelja euroga. Huvilisi jätkus.

Peale lilletaimede, istikute, puude ja pöösaste ning söögipoolise oli aga laadale toodud ka palju muud kraami. Skulptor Kain Rezev pakkus igasuguseid huvitavaid kivist vaase ja purskkaeve, mis sobivad hästi koduaedade kaunistamiseks. Väljas oli ka nii suuremat kui väiksemat keraamikat, sepiseid, punutud korve ja vaibakloppereid, aga ka muruniidukeid, kasvuhooneid ning aiamajakesi. Igale maitsele midagi.

Kuusalu vallast pärit Iisaka lambakasvatus- ja käsitöötalu perenaine Mare Veersalu pakkus laadalistele lambanahku, villatekke ja -patju, käpikuid, sokke ja põrandariideid. Ka lammas ja kolm talle olid vaatamiseks kohale toodud. Veersalu ütles, et nende talu on igal aastal Luige laadal esindatud olnud. Kauplemine on ikka päris hästi läinud.

Nagu igal laadal, on ka Luigel mõeldud väikestele külastajatele ehk lastele. Kuusemäe talu oli kohale toonud ponid, mille seljas sai sõitu teha, kaks eurot tiir.

See pole aga veel kõik. Kuusemäe talu ühes aedikus lebas üheksa minisea põrsast, kelle üle pidas valvet emis Liisu. Kõrvalaedikus kepslesid lambatalled, must Lonni ja valge Minni, kellele talutüdrukud Ilona ja Jane hakkasid just lutipudelist piima andma.

Muhu jaanalinnufarm oli aga laste rõõmuks laadale imetlemiseks toonud kaks uhket jaanalindu ning kaks minikängurut, kes rõõmsalt oma hüppevõimet esitlesid.

Luige kevadlaada peakorraldaja Koit Põld ütles, et kauplejaid on kirja pandud 269, kuid eks mõni võib mingil põhjusel ka tulemata jääda. Umbes samasugune hulk müüjaid on viimastel aastatel ikka olnud. Palju on neid, kes käivad igal aastal. Umbes neljandiku osas on ärajääjaid ja uusi tulijaid.

Luige laat toimub kaks korda aastas – kevadel on põhiraskus aiandusel, sügisel aga loomadel ja viljadel.

Luige laat on lahti tänasest pühapäevani kella 10 – 17. Ühe päeva täispilt maksab 3, õpilase ja pensionäri pilet 2 ning perepilet 8 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles