Pajula: Tallinn valib vaid kompetentseid koolijuhte

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Sihtasutuse Noored Kooli kriitikat kommenteerinud Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul ei ole pealinnas parteilisi ega nõrku koolijuhte, kelle tõttu haridustemplite areng toppab.

«Tallinnas on juba ligi kümme aastat toimiv ja töötav haridusasutuste juhtide tulemushindamise süsteem, kus me hindame juhte mitte ainult ühe kriteeriumi (riigieksamite tulemuste või kooli suuruse) alusel, vaid neljas erinevas juhtimise valdkonnas,» rääkis Pajula.

Tema sõnul on need strateegiline juhtimine, personalijuhtimine, õppekasvatustöö tulemuslikkus ning avalikkusega suhtlemine ja partnerlus.

«Peale selle on koolijuhtidele välja töötatud töötulemustest lähtuvad töötasustamise alused, kus ühe valdkonnana lisandub ka juhi majandamisoskus.»

Tema sõnul on vale ka arusaam, et tublid on suurte, nõrgad aga väikeste koolide juhid.

«Ma arvan, et paljud väikese õpilaste arvuga väikekoolide direktorid on erinevates valdkondades kompetentsemad ja pädevamad kui suurte koolide juhid,» kõneles Pajula.

«Kui suure kooli eelarvelised võimalused on suuremad ja nad suudavad palgata endale palju asetäitjaid, olgu see finantsjuht, arendusjuht, mitu õppealajuhti jne, siis väikese kooli direktor seda endale lubada ei saa ja seega peab ta ise kõigis neis valdkondades töö ära tegema.»

Pajula ütles, et räägib seda isiklikule väikekooli juhi kogemusele tuginedes. «Ära tuli teha nii õppealajuhataja, raamatupidaja, majandusjuhataja, personalijuhi kui arendusjuhi töö. Ja seda mitte ainult juhi, vaid ka reaalse töö tegijana, tehes ise nii tunniplaani, tarifikatsiooni, eelarvet kui ka kõike muud vajalikku.»

Tallinna haridusameti juhataja ei nõustunud ka väidetega, et mõni koolijuht on ametisse valitud tänu tema erakondlikule kuuluvusele.

«Haridusamet on koolijuhte valinud ja valib ka edaspidi ikka kompetentsuse, mitte parteipileti alusel. Kui seda oleks tehtud teisiti, siis oleks täna direktorite koosseis hoopis teistsugune.»

Tema sõnul vajab põhjalikumat kaalumist ka sihtasutuse Noored Kooli ettepanek, et direktori valimisse ja edasisse koolijuhi taseme hindamisse võiks kaasata haridusministeeriumi. «Riigi juhtimine on meil samuti parteiline, kas siis teie soov on parteilised koolijuhid?» küsis ta.

Üldiselt kiitis Pajula, et sihtasutus Noored Kooli oma ettepanekutega lagedale tuli.

«On väga tore, kui noored kaasa mõtlevad. Oluline on, et ei langetaks emotsioonide ja oletuste tasandile ning oma järeldusi tehes tuginetaks alati analüüsidele ja faktidele.»

Ta soovitas vaadata iga olukorra erinevaid tahke ning mõista, et ka õpilaste võimed on väga erinevad.

Paarkümmend noort koolidesse õpetama toonud sihtasutus Noored Kooli peab haridusministrile saadetud pöördumises Eesti haridusarengu ühtedeks suuremateks pidurdajateks ebakompetentseid koolidirektoreid, kes pärsivad haridustemplite edenemist ning vajavad seetõttu toetus- ja jälgimissüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles