Keila tahab Paldiskilt koolide ja lasteadade hooneid ära võtta

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila linn
.
Keila linn . Foto: Andres Tarto.

Keila linn nõuab kohtu kaudu endale tagasi nelja kinnistut, millel asuvad Paldiski linna koolide ning lasteaedade hooned.

Keila linn esitas 19. oktoobril Tallinna halduskohtusse kaebuse, millega taotletakse Harju maavanema korralduste tühistamist, millega anti Paldiski linna munitsipaalomandisse neli kinnistut, teatas Keila linnavalitsus.

Vaidlusalustel kinnistutel paiknevad Paldiski linna koolide ning lasteaedade hooned. 21. oktoobril otsustas halduskohus Keila linna kaebuse menetlusse võtta ning rakendada ka esialgset õiguskaitset, mis tähendab, et Paldiski linnal ei ole võimalik kõnealuste kinnistutega tehinguid teha, seisab pressiteates.

Keila linn on seisukohal, et kõnealused korraldused on õigusvastased, sest koolide ning lasteaedade hoonete omanik on alates 1994. aastast Keila linn. Seega rikkus maavanem nende hoonete aluse maa andmisega Paldiski linna omandusse Keila linna omandiõigust ning otsused tuleb tühistada, märkis linnavalitsus.

Keila linnapea Tanel Mõistus ütles, et Keila linn sai 1994. aastal seaduse alusel nimetatud hoonete omanikuks ning jäi selleks ka pärast Paldiski linna omavalitsusüksuse staatuse taastamist. Paldiski linn oli vara talle mittekuulumisest teadlik, lisas ta

Vaidlus Keila ning Paldiski vahel sai alguse 1994. aastal, mil Paldiski linn muudeti riigikogu otsusega Keila linna osaks. Kõik Paldiskile kuulunud varad (koolid, lasteaiad jne) läksid selle otsusega Keila linna omandisse.

Paraku ei sätestanud riigikogu Keila linnavalitsuse teatel seda, kuidas toimub varade ning kohustuste üleminek Keila linnalt Paldiski linnale pärast viimase taas iseseisvaks omavalitsuseks saamist.

See puudujääk võimaldas Paldiski linnal keelduda maksmast katlamaja rekonstrueerimiseks võetud laenu, tuginedes asjaolule, et laenukohustust ei antud Keila linnalt Paldiski linnale viimase iseseisvumisel üle.

31. oktoobril 2007.a tegi Riigikohus otsuse, millega mõisteti Keila linnalt välja Paldiski katlamaja rekonstrueerimise finantseerimiseks Rootsi riigiga sõlmitud laenulepingust tulenev võlgnevus summas ligi 21 miljonit krooni.

Keila linn juhindub oktoobrikuus esitatud kaebuses samast Riigikohtu 31. oktoobri 2007.a otsusest, milles kohus tegi kindlaks, et varade üleminekut Paldiskile pärast viimase taas iseseisvaks omavalitsuseks saamist seadustega ei reguleeritud.

Mõistus lausus, et kuna Keila ei ole neid varasid üle andnud, on kõik toonased varad Keila omad. Kaebuse eesmärk ei ole Paldiskilt varade lõplik äravõtmine, vaid Keila linna ja Keila omaaegse Paldiski linnaosa vahelisele probleemile lahenduse leidmine, lisas ta.

«Kui riik ning Paldiski linn Keilale jäänud soojalaenuga seonduvast oma käed puhtaks pesevad, siis võib sarnaseid kaebusi tulla veel,» ütles Mõistus.

 ARHIIV! Keila peab Rootsi riigile tasuma 20 miljonit krooni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles