Tallinna kalaturu hooaeg läheb täie hooga käima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaturu avamine eelmise aasta mais.
Kalaturu avamine eelmise aasta mais. Foto: Toomas Huik

Eelmisel suvel avatud Tallinna kalaturg on Kalasadamas töötanud terve talve, kuid tõelise hoo saab seal kaladega kauplemine sisse alles nüüd.

Harju kalastusühingu juhatuse esimees Kaido Vagiström ütles, et ainult mõnel väga külmal laupäeval eelmisel talvel ei tulnud kalamehed turule kauplema.

Oma paadiga kalaturule tulemise kohta ütles Vagiström, et eks see natuke butafooria on, sest Tallinna lahes sõidab nii palju kiir- ja muid laevu, et kalad on ära hirmutatud ning sealt tavaliselt ei püüta. Turule toovad kalurid oma mujalt püütud saagi ikka autodel. Harju kalandusühing on läbi rääkinud ka Peipsi kaluritega, et nad tuleksid ka Tallinna kalaturule kauplema.

«Kalaturu mõte ongi ju selles, et kalurid saaksid oma saagiga otse siia kauplema tulla ning ei peaks mingite vahendajate kaudu oma äri ajama,» ütles Vagiström.

Mingit otsest hooaja pidulikku avamist kalaturul ei toimu, sest kauplemine käib kogu aeg. Küll püütakse Tallinna kui kultuuripealinna ettevõtmistega kaasas käia. Kahju on Vagiströmi sõnul sellest, et siiani ei ole täpselt teada, mida kultuurikilomeeter endast kujutab ning mis seal toimuma hakkab. See tähendab, et ka kalaturg ei oska oma tegemisi paika panna.

«Viimasel kultuuripealinna koosolekul oli juttu, et kalasadama basseini pannakse mingi parv ning sellele mingi buss, millest kujuneb staap, aga esialgu on see kõik vaid ideede tasandil,» mainis Vagiström.

Üks probleem kalaturul on vee- ja kanalisatsioonisüsteemi rajamine. Tallinna tänavuses eelarves pidavat selleks raha olema, aga millal tööd pihta hakkavad, ei osanud Vagiström öelda. Samade tööde tegemisest olevat juttu olnud juba eelmisel aastal, kui kalaturg rajati.

Harju kalastusühingul on suveks ka niisugune idee, et hakata Eesti kõige vanema laevaga «Blue Sirius» tegema huvilistele Tallinna lahel lõbusõite. Laev hakkaks seisma Kalasadamas. Esimene sõit võiks toimuda juba 15. mail, kui Viimsi rannarahva muuseumi taluturul toimub kalapäev. Siis saaks inimesi vana puulaevaga Kalasadamast Viimsisse vedada.

Kalaturg on linnahalli lähedal Kalasadamas avatud igal laupäeval kella 10 – 16. Põhiliselt müüvad kalurid ikka samal hommikul püütud mereande.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles