Pedagoogikadoktori laps jäi eeltööst hoolimata kodukooli ukse taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedagoogikadoktor Loone Ots
Pedagoogikadoktor Loone Ots Foto: Liis Treimann

Pedagoogikadoktor Loone Ots imestab 1. klassi soovijatele tehtud keeruliste katsete üle ning kardab, et vaatamata kõvale eeltööle jääb tema tütar tänavu kodukooli ukse taha.

«Vähemalt ühe kooli katsete lehte ma nägin. Nägin etteütlust ja õpetaja salastatud infona ütles, et etteütluses on 3. klassi materjal – pika ja lühikese klusiili eristamise võime kirjutamisel. Ühesõnaga, 1. klassi astujale pannakse peale 3. klassi nõudmised, mida mina näiteks oma koolimineku raamatus ei oska arvestada, et see võiks võimalik olla,» rääkis Ots «Reporterile».

«Ma viskaksin meeleldi maha ja trambiksin otsas oma kahel koolimineku raamatul, mida ma olen inimkonnale üllitanud – kummastki raamatust tänavu ei olnud kasu, et minu laps pääseks kodulähedasse tavakooli,» ütles Ots, hoides käes oma teoseid «Harjutusi lapse lugemisoskuse edendamiseks» ja «Kuidas last kooliks ette valmistada».

«Minu kui vanema jaoks on kõige häirivam mitte minu jooksmine, vaid see, et last loksutatakse edasi-tagasi ja laps peab tegema järjest, järjest ja järjest katseid – mitte vanemate snobismi pärast, vaid sellepärast, et teisiti tal ei ole praegu võimalik kooli saada.»

Otsa tütar tegi katseid mitmesse kooli, kuid ei saanud sisse. «Laps viimasesse kooli katseid tehes ütles, et ma kahte kooli sisse ei saanud, küllap ei saa ka siia. Lapsele antakse esimene kogemus koolist, et see on väga negatiivne koht ja et see on väga hinnaline koht, kuigi seadusega oleks meil  kool tagatud igale lapsele kohustuslikult,» imestas Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles