Saue mees rajas oma rahaga kohalikele lastele mänguväljaku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesele Kadrile meeldib mänguväljatul tegutseda.
Väikesele Kadrile meeldib mänguväljatul tegutseda. Foto: Raigo Pajula

Saue linna elanik Tiit Mägi hakkas mõtlema, et rajaks õige oma lapsele mänguväljaku. Kuna elamukrunt ei ole tal just kõige suurem, otsustas mees linna maale juba korraliku mänguplatsi teha.

«Kui endal on kodus väike kaheaastatane poeg, siis tahaks ju talle midagi teha,» ütles Mägi. «Hakkasimegi siis mõtlema, et kuhu mängukoht rajada. Tuppa ei saa, sest ruumi on vähe. Teeks krundi peale, aga seegi pole eriti suur. Mängiks siis Kruudat ja ehitaks linna maale, tekkis mõte.»

Mägi läkski oma ideega Saue linnavalitsusse ning sai sealt üllatavalt positiivse tagasiside. Seejärel mõeldi kogu ettevõtmine hästi läbi ning otsustati mänguväljak juba natuke suurem teha, et ka teised ümbruskonna lapsed saaksid seal tegutseda.

Terve pere ehitas

Väljaku ehitamisega hakkas Mägi koos oma kahe täiskasvanud pojaga pihta eelmise suve algul. Tööd tehti põhiliselt nädalavahetustel. Augusti lõpus saadi asjaga ühele poole. Tagasihoidliku mehene ei soovinud Mägi öelda, kui palju mänguväljak kokku maksma läks. Osa puidumaterjali sai ta oma kunagiselt grupivennalt sisuliselt omahinnaga kätte.

«Kui mullu oli veel mänguväljakul käijaid vähe, siis sel kevadel on tegevus seal ikka päris aktiivseks läinud,» tõdes Mägi. «Eks see on nagu iga uue asjaga – vajab aega ja info levimist. Praegu on väljak hõivatud juba iga päev.»

Mänguväljaku rajamise eel tuhnis Mägi korralikult internetis, et vaadata, mis ühel niisugusel platsil olla võiks. Ideed sai «maha viksitud». Ehituspoodidest osteti ronimisredeleid ja muid tarindeid, palju meisterdati aga ka päris oma kätega. Kokku on väljakul 12 atraktsiooni.

«Kui keegi tuleb mänguväljakule lollusi tegema, siis need inimesed ajame minema,» mainis Mägi. «Mingit eraldi valvet vaja ei ole, sest plats asub kohe minu maja kõrval ning läheduses on teisigi elamuid, mistõttu saame toimuval hästi silma peal hoida. Kui tullakse väljakule sööma ja jäetakse pärast praht maha, siis püüame need inimesed kinni ja ütleme, et olge nüüd kenad ja korjake oma sodi kokku. Järgmisel korral nad enam ei tule. Igal asjal peab ikka peremees olema.»

Sai aasta teo tiitli

Enne mänguväljaku rajamist olid naabrid Mägi sõnul natuke kõhklevad, et platsil hakkab kindlasti käima igasuguseid joodikuid ja «parme», kuid siis tegi ta üleaedsetele selgeks, et tuleb kohe paika panna, kes on koha peremees. Mägi ise on ühele mänguväljakul suitsetanud noorele naisele öeldnud, et see ei ole õige koht suitsu tõmbamiseks.

Saue abilinnapea Rafael Amos kinnitas, et Mägi sai hakkama ikka tõeliselt toreda ettevõtmisega ning seetõttu otsustas linn mullu tunnistada selle aasta teo tiitli vääriliseks.

«See oli üks kasutamata krunt ning kuna tal (Mägil - toim.) endal on kodus väike laps ja ümbruskonnas on lapsi veel, siis ta tuligi ja võttis meie käest kõik vajalikud load ning rajas oma rahaga kõigile kasutatava mänguväljaku,» selgitas Amos.

Abilinnapea lisas, et Saue elanikud hääletavad igal aastal, mis on aasta tegu ning kes on aasta tegija. Eelmise aastal oli 6 -7 nominenti ning nende hulgast sai aasta teo vääriliseks just Mägi rajatud mänguväljak. Tunnustus anti talle üle tänavu 23. veebruaril.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles