Jäätmete sorteerimine muudab Tallinnas prügiarved väiksemaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmekonteinerid.
Jäätmekonteinerid. Foto: Kristjan Teedema

Tallinna linnavalitsus võttis vastu ja saatis volikokku kinnitamiseks Tallinna jäätmekava aastateks 2017–2021, mis näeb ette liigiti kogutud jäätmete üleandmise oluliselt odavamalt.

«Jäätmete vähendamiseks luuakse jäätmejaamadesse võimalused korduvalt kasutatavate asjade hoidmiseks ja avalikel üritustel asendatakse plasttopsid korduvkasutatavatega. Samuti peab oluliselt vähenema linna asutuste jäätmeteke,» selgitas abilinnapea Kalle Klandorf.

«Teise eesmärgi täitmiseks, ehk selleks, et võtta jäätmed ringlusse või neid muul viisil maksimaalsel tasemel taaskasutada, peab korraldatud jäätmevedu toimima kogu linnas. Linn määrab käitluskoha, kuhu jäätmed veetakse, ja tagab, et need saaksid võimalikult suures ulatuses taaskasutatava materjalina ringlusse võetud,» lisas ta.

Kavas on plasti-, klaasi- ja metallijäätmete tekkekohas liigiti äraandmise võimaldamine. Linna paigaldatakse prügikastid, kuhu saab jäätmeid liigiti ära anda. Samuti paigaldatakse liigiti kogumise prügikastid koolidesse ning kõikidesse teistesse linna asutustesse.

Jäätmete liigiti kogumine eeldab korteritesse sobivate mitme sektsiooniga prügikastide hankimist, mida linna toetusel pakutakse elanikele soodsa hinnaga.

Katseprojektina kavandatakse Nõmme või Pirita linnaosas jäätmeveol kaalupõhisele teenustasule üleminekut. Jäätmeveo hindade muutmist kavandatakse selliselt, et liigiti kogutud jäätmete üleandmine oleks oluliselt odavam. Kavas on ka prügikastide märgistamine vöötkoodi või mikrokiibiga, et fikseerida automaatselt konteineri tühjendus, mis muudab jäätmeveo efektiivsemaks.

Jäätmekava näeb ette Paljassaare jäätmejaama renoveerimise ja kahe uue jäätmejaama rajamise (Mustjõe tänava ja Punase tänava äärde). Samuti leitakse koht veel ühele jäätmejaamale Haabersti linnaosas. Jäätmejaamade lahtiolekuaegasid laiendatakse (nädala sees saavad jaamad olema avatud kella 12–20 ning nädalavahetustel kella 10–18). Linna haljasaladelt kogutud aia- ja haljastujäätmed kompostitakse ning kompost võetakse linnahaljastuses uuesti kasutusele. Ohtlike jäätmete kogumiseks võetakse kasutusele mobiilne kogumispunkt. Kõigis pakendite kogumispunktides tagatakse kolme eraldi mahuti olemasolu (paber ja papp, klaas ja segapakend). Uutes elurajoonides kavandatakse jäätmete pneumaatilise torusüsteemi kasutusele võtmist. Torusüsteemi tasuvust kaalutakse ka vanalinnas.

Veel hakatakse tegema laiemalt järelevalvet jäätmete liigiti kogumise nõuete täitmise üle. Esialgu on kavas jätta elanikele probleemide puhul hoiatus, hiljem töötatakse välja punktisüsteem ning alustatakse trahvimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles