Allveelaev Lembit tõstetakse veest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev Lembit Lennusadama kai ääres.
Allveelaev Lembit Lennusadama kai ääres. Foto: Toomas Huik

Maailma vanimat vees olevat allveelaeva Lembit saab külastada veel viimaseid nädalaid, mai keskpaigast algavad ettevalmistustööd laeva veest välja toomiseks.

Allveelaev Lembit lasti vette 1936. aastal ning on maailma vanim vees olev allveelaev.

«Lembit on Eesti mereajaloo üks olulisemaid sümboleid, olles ainuke säilinud sõjalaev Teise maailmasõja eelsest Eesti ja kogu Baltimaade laevastikust. Kutsun üles kõiki huvilisi Lembitut lähinädalatel külastama enne, kui tõstame ta jäädavalt maismaale,» märkis Eesti meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

29.-30. aprillil kutsub Eesti Meremuuseum külastama allveelaeva veel tema veesoleku ajal ning pakub neil päevil võimalust tutvuda laevaga vaid ühe euro eest. Pärast seda jääb allveelaev Lembit külastajatele avatuks 8. maini ning selle ajani kehtivad tavapärased piletihinnad.

Allveelaev Lembit on ainuke omast seeriast maailmas säilinud miiniveeskaja allveelaev, mis kõigele vaatamata on üsnagi algupäraselt ja ilma suuremate ümberehitusteta säilinud. Sellest perioodist allveelaevu pole säilinud ka tema sünnimaal Inglismaal.

Lembit esindas 1930. aastatel modernsuse ja innovatiivsuse tõttu allveelaevade tipptehnikat. Lembit on vanim allveelaev kogu maailmas, mis on siiani vees ning käesoleval hetkel ka Eesti Mereväe alus number 1.

Tulevikus saab Lembit osaks Eesti Meremuuseumi Lennusadama ekspositsioonist.

Lennusadama angaaride renoveerimist ja uue ekspositsiooni ehitust rahastatakse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles