Tallinn soovib luua õppenõustamiskeskuse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linnavalitsus esitab volikogule otsuse eelnõu, millega soovib asutada 1. oktoobrist haridusameti hallatava asutusena Tallinna Õppenõustamiskeskuse.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul pakub loodav Tallinna Õppenõustamiskeskus linnaelanikele tasuta nõustamist ja esmatasandil logopeedi-, eripedagoogi- ja psühholoogiteenust nii eesti kui ka vene keeles ning vajaduse korral inglise ja soome keeles, teatas linnavalitsus.

«Tallinnas suureneb järjest erivajadustega laste arv ja ligipääs hariduse tugiteenustele on piirkonniti erinev,» ütles Kõlvart. «Polikliinikutes ja rehabilitatsioonikeskustes on nii logopeedide ja eripedagoogide juurde kui ka koolieelikutega tegelevate psühholoogide juurde pikad järjekorrad, mistõttu õppenõustamisteenus ei ole piisavalt kättesaadav. Paraku on hetkeseis selline, et tegelik vajadus õppenõustamisteenuse järele on suurem, kui seni oleme suutnud õppenõustamisteenust pakkuda. Seepärast asutabki linn iseseisva asutuse Tallinna Õppenõustamiskeskus, et tagada tugiteenuste parem kättesaadavus.»

Nii koolieelse lasteasutuse kui ka põhikooli osas vajavad õpetajad ja lapsevanemad palju juhtumipõhist nõustamist, et toime tulla laste arengu-, õpi- või käitumisprobleemidega. Tallinna Õppenõustamiskeskus osutab abi ka selles vallas.

Õppenõustamisteenust osutab Tallinnas ja Harjumaal Põhja-Eesti Rajaleidja keskus. Arvestades aga keskuse suurt töökoormust on alates 2015. aasta jaanuarist õppenõustamisteenust osutatud linna haridusasutustele ka Tallinna haridusameti kaudu.

Kuni jaanuarini 2017 on osutatud õppenõustamisteenust järgmiselt: individuaalseid nõustamisi 2135 korda, perenõustamisi 141, kaugnõustamisi 86, grupinõustamisi 311 ja ümarlaudu on korraldatud 63 korral. Lapsi on nõustatud umbes 5000 korral ja täiskasvanuid umbes 5600 korral. Esmatasandi abi on osutatud koolieelsetes lasteasutustes ja koolides 1500 korral.

Õppenõustamiskeskuse tegevuse eesmärk on osutada hariduse tugiteenuseid lastele ja noortele, haridusasutuste spetsialistidele ja õpetajatele ning lapsevanematele.

Tallinna haridusameti hallatavat asutust juhib direktor, kelle kinnitab Tallinna õigusaktidega kehtestatud korras ametisse ja vabastab ametist linnavalitsus linnapea ettepanekul. Asutuse direktor kinnitab asutuse struktuuri, töötajate koosseisu ja töötasujuhendi. Asutuse direktor asub tööle 1. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles