Aaviksoo: eestikeelsele õppele ülemineku probleemid saavad lahendatud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul on venekeelsete gümnaasiumite probleemid eestikeelsele õppele üleminekul ilmselt väikesemahulised ja kiiresti lahendatavad, sest veel hiljuti pidasid need koolid üleminekut võimalikuks.


Aaviksoo ütles riigikogu infotunnis küsimustele vastates et haridus- ja teadusministeeriumile on taotlused venekeelse gümnaasiumiõppe säilitamiseks tulnud teatava üllatusena.

«Üleminek eestikeelsele õppele on kestnud 17 aastat ja eriti intensiivistunud pärast vastuvõetud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatusi ning vastavate kooli arengukavade alusel on üleminek õppele 1. septembrist 2011 olnud kõikidele koolidele nende endi arengukava, kooli hoolekogu ja linnavalitsuste andmetel jõukohane,» lausus Aaviksoo.

Ta meenutas, et ministeerium on näiteks Tallinna koolidele eraldanud eestikeelsele õppele ülemineku rahastamiseks 12 miljonit krooni. «Varasemalt on koolid pidanud üleminekut võimalikuks, seega saavad takistused olla ainult väikesemahulised ja ajutised. Loodame, et haridus- ja teadusministeeriumi ja linnavalitsuse koostöös need saavad ka lahendatud,» ütles minister.

Hiljutine Tallinna abilinnapea Yana Toom päris ministrilt, milliste kriteeriumite alusel kavatseb ministeerium koolide taotlusi hinnata.

«Minule teadaolevalt on konkreetsetel koolidel täiesti konkreetsed probleemid, kus matemaatikaõpetaja, kus geograafiaõpetaja, kus võib-olla mõne teise ala spetsialist. Kui neid õpetajaid ei ole võimalik leida koolide ja linnavalitsuse koostöös, püüame haridus- ja teadusministeeriumiga seda abi osutada... Koolide probleemid on täiesti konkreetsed, pedagoogilised, mitte poliitilised ega erakonnapoliitilised nagu mõned poliitikud on püüdnud seda näidata, eriti seoses möödunud riigikogu valimistega,» vastas Aaviksoo.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles