Fotod: 1905. aasta monument tõsteti teise kohta (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1905. aasta tulistamisohvrite mälestusmonument tõsteti täna Estonia teatri ja Pärnu maantee vahelisel alal teise kohta lähemale Draamateatrile.

9. augustil tõsteti mälestusmärgi skulptuuriosa kraanaga aluselt maha ning töömehed alustasid graniitplokkidest koosneva aluse lahtivõtmist.

«Tammsaare pargi rekonstrueerimistööde töövõtja RTS Infraehitus OÜ alustab 9. augustil pargis asuva 1905. aasta tulistamise ohvrite mälestusmärgi uude asukohta ümbertõstmiseks graniitaluse lahti võtmist ning rajab mälestusmärgi ümbertõstmiseks tänase asukoha kõrvale ajutise puitkonstruktsiooniga skulptuuri aluse. Pärast uue asukoha betoonaluse valmimist tõstetakse mälestusmärk sinna,» rääkis kommunaalameti juhataja Reio Vesiallik.

1959. aastal rajatud 1905. aasta tulistamisohvrite mälestusmärk, mille autorid on skulptor Lembit Paluteder ja arhitekt Mart Port, asub rahvusooper Estonia hoone keskteljel keset mitmetasandilist väljakut.

Monument koosneb graniitpostamendist ja selle peal asuvast pronksskulptuurist. Graniitpostament koosneb omakorda neljast tahukast ja kuuest alusplaadist.

Tammsaare pargi rekonstrueerimise käigus tõsteti monument Eesti Draamateatri hoonele lähemale ning ta hakkab paiknema Pärnu maantee suhtes 45-kraadise nurga all. Monumendi praegusesse asukohta rajatakse Uue Turu plats, kus saab korraldada kultuuriüritusi ning paigaldada ajutisi müügilette hooajaliste turgude tarvis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles