Gustav Adolfi Gümnaasiumi uue hoone katusel on nii tähetorn kui ka helikopteri maandumisplats

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehitus- ja viimistlustööd olid täna veel nii võimlahoones kui ka Kalamajas asuva I ja II kooliastme uues õppehoones ehk Kotzebue majas täies hoos, kuid õppetöö alguseks plaanitakse kooliuksed õpilastele avada. Kotzebue majas, mille ehitustööd direktor Hendrik Aguri sõnul kosmilisel kiirusel edenenud on, peetakse avamispidu 4. septembril. 

Võimlahoone

Võimlahoone renoveerimist oodati direktor Hendrik Aguri sõnal 50 aastat.

1912. aastal ehitatud võimlahoone restaureerimisel said kokku uus ja vana. «Spordisaali katuse toolvärk ja sarikad taastati algupärastes värvitoonides ja algsete lahendustega, muidugi on need ka muinsuskaitse all. Kogu tehniline osa alustades põrandaga, on aga ülimodernne,» ütles Agur ja lisas, et seinalt puudub veel ekraan, mille pealt saab tulevikus videoid näidata. 

Restaureerimise käigus taastati nii mõnigi algne lahendus, mis aastakümneid peidus oli olnud, ja mille olemasolust teati vaid tänu fotodele. Näiteks on spordisaalil nüüd rõdu, mille piire on aga väga madal, «sest selline kõrgus oli ka algupäraselt,» selgitas Agur.

Teiseks põnevaks avastuseks võib pidada keldrist välja kaevatud ruume, milles nüüd jõusaal, selle vastas saunaruum asub. «Tahaks, et see oleks õpilastele kogu aeg avatud,» lausus direktor, kelle sõnul pole kodukorda veel täpselt välja töötatud.

Põrandad, mis olid varem lapitud linoleumiga, on nüüdsest kaetud tammepuust parketiga. Vahetundides saavad õpilased istuda värvilistel tumbadel.

Võimlamaja katuse alla ehitati välja kolmas korrus, kus on muusikaklassid. Need on jaotatud kaheks: ühes pooles on lauad ja pingid, teises muusikainstrumendid. «Teooria ühel pool, musitseerimine teisel pool,» ütles Agur ja istus klaveri taha, millel lühikese meloodiajupi pilli kõla demonstreerimaks mängis.  

Keldrikorruselt on plaan ehitada tunnel peamajja. Tulevase tunneli koha juures kutsus Agur abilinnapea Mihhail Kõlvarti pildile. «Sauna sa mind ei kutsu, aga kui on tunnel vaja teha, siis sa kutsud,» naljatas Kõlvart.

Võimlamaja restaureerimise kogumaksumus on 1,7 miljonit eurot.

Kotzebue maja

Kalamajas asuvas Kotzebue majas hakkvad õppima Gustav Adolfi Gümnaasiumi 1.-6. klasside õpilased.

Koolimaja südamik, mis varem oli lahtine sisehoov, ehitati läbi viie korruse aatriumiks. Koolipäeviti on astmelise põrandaga aatriumis söökla, kuid see avatakse ka linnarahvale kontsertide ja ürituste korraldamiseks. «Saame seda välja rentida, et omatulu teenida,» ütles Agur.

Aatriumis on neli sammast ja nende vahele ehitatakse prantsuse stiilis orel, mis on Gustav Adolfi Gümnaasiumi jaoks juba kolmas pillide kuningas. Muusikat võib pidada hoones aga läbivaks motiiviks. «Paljudesse klassidesse tulevad pianiinod, mida on umbes 15 tükki,» rääkis Agur.

Kotzebue koolihoone kontseptsioon on «õpime kõikjal». Nii on aatriumi ääristel graafilise kujunduse elemendina lahti kirjutatud kooli ajalugu ja loovainete klasside juures on pompidou'likult esile toodud ventilatsioonitorud, juhtmed ja vana maja sein. 

«Lihtne oleks kõik ära pahteldada ja värvida, aga miks mitte näidata, kuidas 54. aastal ehitati. Lastes tekivad kohe küsimused, mis on õhk, mis saastunud õhk,» rääkis Agur.

Kooli eripäraks saavad olema ka nutitahvlid, mida võib direktori sõnul Ida-Euroopas ainulaadseks pidada. Ühte tahvlit saab korraga kasutada kuni kümme õpilast. Nutitahvlit demonstreeris GAGi õpilane ja  ühtlasi ka kooli IT juht Eero Ääremaa. Ta ühendas oma telefoni tahvliga, tegi foto ja joonistas ekraanile ilmunud fotole südame.

Ohutusnõudedki on tipp-tasemel. Nimelt saab tulekahju korral auditooriumi äärtest alla lasta suitsukardinad. 

Kooli katusele, millelt avaneb 360-kraadine Tallinna vaade, tuleb kooli värvides tuulekott. «Kui laps kõnnib hommikul kooli ja näeb tuulekotti, siis mõtleb, mis on tuul, mis on tsüklonid,» ütles Agur, kelle sõnul on hoone igal momendil õpetaja. 

Vanemad saavad oma lastele kooli lausa järele lennata, sest katusele tuleb helikopteri maandumisala. Lisaks sellele rajatakse sinna tähetorn koos teleskoobiga, millega on võimalik Päikest vaadata.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue maja renoveerimiskulud on 6,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles