Uuest aastast patrullib Tallinnas loomapolitsei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera peab jalutama rihma otsas, et ta ei pääseks teisi purema
Koera peab jalutama rihma otsas, et ta ei pääseks teisi purema Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Tallinna munitsipaalpolitsei saab uuest aastast loomapatrulli, kes hakkab karistama loomapidamise eeskirju rikkuvaid inimesi.

Tallinna Munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järviku sõnul hakatakse patrullima linna kõikides parkides.

Esialgu pannakse loomapatrulli tööle kaks inimest autoga, kes on väljas vähemalt 8 tundi päevas, kirjutas ajaleht Pealinn.

Loomapolitsei idee üks autoreid, MTÜ Loomade Hoiupaik arendusjuht Rein Kikerpill oli veendunud, et Tallinnas oleks tööd tegelikult vähemalt neljale loomapolitseinikule.

Kikerpill leidis, et kõige operatiivsem oleks loomapolitsei juhul, kui nende töökoht asuks hoiupaigas, kuhu laekub valdav osa loomadega seotud kaebustest.

Loomapolitsei esmane eesmärk on tagada kord avalikes kohtades, muu hulgas ka nende loomaomanike trahvimine, kes oma looma järelt ei korista. Ka loomaomaniku maja piirdeaed peab olema selline, mis välistaks lemmiku kodunt ärajooksmise.

Eraisikule võib Tallinna kasside ja koerte pidamise eeskirjade või loomakaitseseaduse rikkumise eest määrata trahvi 6000 krooni. Ent kui sama tegu põhjustas ka kellelegi varalist kahju või tervisekahjustusi, võib trahv küündida 12 000 kroonini.

«Loomaomanike vastutustunne on täna kohati olematu,» märkis Kikerpill ja leidis, et loomapolitsei peaks tegelema mitte üksnes tagajärgede, vaid ka põhjustega ehk muutma suhtumist loomadesse.

«Kassi põlema pannud jõhkard tuleks panna avalikult häbiposti koolis, kodus ja sõpruskonnas,» arvas ta. «Ja nulltolerantsi on aga vaja rakendada ka nende Tallinna elanike suhtes, kes ei täida oma kohustust koer kiipida. See vähendaks vabalt jooksma pääsevate loomade arvu oluliselt,» ütles Kikerpill.

Tallinnas hüljatakse aastas 1000 koera ja lugematul arvul kasse, umbes 700 linlast saab kodus või tänaval looma käest pureda. Ainuüksi Lastehaiglasse satub loomahammustuse tõttu aastas 150 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles