Galerii: Lasnamäe kortermaja seinale on valmimas suur seinamaal

Siim Kams
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lasnamäel, kortermaja külje peal on viimaseid detaile omandamas hiiglaslik seinamaaling nimega «Sport».

Teose autor Edgar Tedresaar on seinamaalingul kujutanud breikivat üheksa-aastast poissi, kes ühe käega Linda kivile toetudes tantsumanöövreid sooritab. Autori sõnul on Linda kivi Ülemiste järve asemel hoopis merre uputatud. «Seda poissi võib võtta kui skulpturaalset müütilist objekti,» lisas Tedresaar.

Algeliselt oli projekt kavandatud Ülemiste Citysse, «Ülemiste tüdrukule» vastu. Kuid kuna siis veel kavand kasutusse ei läinud, jäi see oma aega ja kohta ootama, selgitas autor. «Siis ma lihtsalt kohandasin ta siia ümber,» lisas kunstnik.

Konkursi üks tingimusi oli kavandi sobitumine EV100 konteksti. Autori sõnul üritab teos rõhuda sportlikule eluviisile. Samuti on seinamaalingul esindatud Eesti lipuvärvid: taevas on sinine, poisi vest on must ning tema särk on valge.

Tedresaare sõnul on väga oluline, et seinamaalingu kavandamisel selle suurus meelest ei läheks. «Võid väga peeneid asju siin teha, aga ega kaugelt seda keegi ei näe,» kirjeldab kunstnik.

Seinamaalingutele lisab autori sõnul lisavõlu ka pidev pealtvaatajate voog. «Siin on justkui sihuke inimeste tuiksoon,» räägib ta.

Värvimiseks kasutavad kunstnikud ilmastikukindlaid majavärve. Nii suure projekti puhul oleks pihustivärvide kasutamine Tedresaare sõnul liialt kulukas ja ebapraktiline. «Kuna ma olen õppinud maalikunsti, siis mulle meeldib pintslite ja värvidega plätserdada,» räägib Tedresaar.

Tänavu kevadel valis Tallinna Kommunaalameti ideekonkursi žürii välja kaks silmapaistvat teost, mis hakkavad Tallinna linnapilti seinamaalingute näol kaunistama. Üheks neist oli eelmainitud «Sport» ning teiseks teos nimega «Unenägu».

Teoste rajamiseks alustati 27. juulil ettevalmistustöödega. Supergraafika rajatakse vastavalt Kivila 46 ja Astangu 64 hoone fassaadile. Ideekonkursi võidutööde autorid on ühtlasi ka töövõtjateks. Esmakordselt tehti hoonete fassaadidele supergraafilisi seinapilte 2016. aastal. Tööde maksumus on kokku 41 000 eurot. Tööde valmimise tähtaeg on 18. august 2017.

Ka möödunud aastal oli Edgar Tedresaare looming võidukas, nimelt asub selle aasta võidutööst mõnesaja meetri kaugusel seinamaaling «Tuvikarjane», mis võitis läinud aastal sama konkursi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles