Kohus mõistis süüdi Tallinnas purjuspäi pommiähvardusi teinud mehe

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus mõistis süüdi Tallinnas pommiähvardusi teinud mehe. Illustreeriv foto.
Kohus mõistis süüdi Tallinnas pommiähvardusi teinud mehe. Illustreeriv foto. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kolmapäeval mõistis Harju maakohus avaliku korra raskes rikkumises süüdi 31-aastase Taneli, kes tegi käesoleva nädala esmaspäeval kesköö paiku pommiähvarduse Viru Bussiterminalile ja Tallinna Sadama D-terminalile.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt helistas süüdistatav 7. augustil kella 23.35 paiku kahel korral Häirekeskusesse ning ütles, et Viru Bussiterminalis ja Tallinna Sadama D-terminalis on pomm.

Mõlemale kõnele reageerisid nii sadamasse kui ka bussiterminali politseinikud, demineerijad, päästjad, kiirabi ja sadama turvameeskond. Kümmekond minutit enne kella ühte öösel selgus, et pommiohtu ei ole. Järgmise päeva hommikul pidasid Põhja prefektuuri politseinikud Harjumaal kinni 31-aastane Taneli, kes eile kohtus ka süüdi mõisteti.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri prokuröri Maigi Simsoni sõnul õnnestus kohtueelne menetlus kiirelt läbi viia. «Kuna kahtlustatav peeti politsei poolt kinni vähem kui ööpäev pärast juhtunut, tekkis võimalus kriminaalasi kiirmenetluses ka kohtusse saata,» ütles Simson.

«Kohus tunnistas mehe süüdi ja mõistis talle kuue kuu pikkuse vangistuse, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui süüdistatav kahe aastase katseaja jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane,» lisas prokurör. Samuti peab Tanel katseajal alluma käitumiskontrollile, mille käigus tuleb tal loobuda alkoholist, osaleda kriminaalhooldaja määratud sotsiaalprogrammis ning alluda alkoholisõltuvuse ravile. «Arvatavalt just alkoholi liigtarbimise tagajärjel tekkisidki süüdistataval mõtted neid telefonikõnesid teha,» ütles Simson.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Marti Magnuse sõnul on Euroopas olnud palju traagilisi rünnakuid, mis ka meie ühiskonna ärevaks on muutnud. «Seega on äärmiselt vastutustundetu teha sellise sisuga kõnesid. Ähvardused hoiavad kinni väga suurt ressurssi ja tekitavad piirkonnas olevatele inimestele ebameeldivusi,» lausus Magnus. «Meile on oluline ähvardaja kiiresti tabada ja teha selgeks, kas reaalne oht on olemas. Kõne tegijad ei pruugi aru saada enne kohtusse jõudmist, et üks kõne võib kaasa tuua kriminaalkaristuse,» lisas Magnus.

Süüdistatav peab riigi tuludesse tasuma sundraha summas 352.50 eurot. Kohtueelse menetluse viis läbi Põhja prefektuur ja kriminaalmenetlust juhtis Põhja Ringkonnaprokuratuur. Menetluspooled peale prokuratuuri saavad eilse jõustumata kohtuotsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates otsuse kuulutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles