Kultuuripealinna-aasta on ligi poolesaja üritusega hoo sisse saanud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Objekt 2011 Vabaduse väljakul
Objekt 2011 Vabaduse väljakul Foto: Raigo Pajula

Aasta esimese kolme kuuga on kultuuripealinna programmis olnud pisut üle poolesaja projekti, mida on külastanud ligikaudu paarsada tuhat inimest.

Tallinn 2011 programmijuht Jaanus Rohumaa rääkis Postimees.ee´le, et kuna mitmeid üritusi on saanud jälgida ka televisiooni ja veebi vahendusel, on tegelik auditooriumi hulk kordades suurem.

Lisaks on kultuuripealinna-aasta Rohumaa sõnul leidnud laialdast kajastust ka välismeedias – tähelepanuväärseimad välisturundustegevused olid tema sõnul kindlasti osalemised Skandinaavia suurimal turismimessil Matka 2011 Helsingis ja maailma suurimal turismimessil ITB 2011 Berliinis.

Jaanuari menukamateks sündmusteks olid Rohumaa sõnul 1. jaanuari varahommikul toimunud kultuuripealinna-aasta avatseremoonia, palju meediakära tekitanud KGB muuseumi avamine Viru hotellis, tuleskulptuuride esimesed maailmameistrivõistlused Snelli pargis ning rahvusvahelise mainega Tallinna XV Graafikatriennaal.

Veebruari silmapaistvamateks sündmusteks olid Simpel Session, Hiina uusaastakarneval, võitluskunstide IV maailmamängud ning uuenduslik filmifestival «Tummfilmid tõstavad häält».

Märtsis aga paelusid publikut enim Vabaduse väljakule püstitatud installatsioon «Objekt nr. 2011», Tallinn Music Week ja Erkki-Sven Tüüri heliteose «Ärkamine» maailmaesitlus. Märtsi silmapaistvamad üritused olid ka rahva sekka tulnud pressifotograafide aastanäitus, sõitudega alustanud EKA Kunstibuss ning Rahvusooperis Estonia etendunud laste ja noorte projekt «Täna teeme ooperit».

Samas saab Rohumaa sõnul populaarseks nimetada ka väiksema mahuga nišisündmusi, mis leidsid kiiresti enda publiku: nende hulka kuuluvad näiteks festival «Heliosphere»; EKA Kunstibuss, mis sõidab alates märtsist igal laupäeval ja on alati reisijaid täis; ning lugude rääkimise sari «Lugude jutustamine päästab maailma», mis tõi mõlemal korral Hobuveski saali täis.

«Arvestades, et aasta algus on Eestis alati küllaltki hämar ja kõle, siis on selge, et sellisel ajal suuri väliüritusi väga uhkelt plaanida pole mõtet,» märkis Rohumaa. Seetõttu on üritused seni jäänud pigem siseruumidesse ning need on programmijuhi kinnitusel alati rahvast täis olnud. «Järelikult lähevad Euroopa kultuuripealinna tegemised inimestele korda. Selle üle on väga hea meel,» lisas ta.

Samas lubas Rohumaa, et kevade ja suve saabumisega hakkab melu kasvama ka linnatänavail ning oodata on mitmeid rahvarohkeid üritusi. «Mai ja juunikuu on erakordselt tiheda kavaga,» mainis ta.

Järgmised suuremad ettevõtmised on Rohumaa sõnul etenduskunstide festival POT, mis algab juba 20. aprillil, ning juuni keskpaigani vältav koolinoorte kaasaegse kunsti triennaal «Eksperimenta!», mida on võimalik näiteks 14. mail toimuval muuseumiööl külastada tasuta.

Kindlasti väärivad Rohumaa sõnul märkimist ka Põhuteater, mis avab uksed 30. aprillil; internetiseerumisega tegelev rahvusvaheline kunstinäitus Gateways, mida saab näha alates 13. maist KUMU-s; ning seejärel juba kauaoodatud Kultuurikilomeetri avamine kogu suveks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles