Droonivideo ja fotod majast seest: esimene ringkäik viimast lihvi ootavas superministeeriumis

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olgugi et täna sagivad uues superministeeriumis veel maalrid, ehitajad ja aknapesijad, ei pea ministeeriumite ametnikud enam kaua ootama, sest kolimine uhiuude hoonesse algab juba õige pea. Postimehel õnnestus peagi ligi 1000 ametnikku mahutavas ühendhoones ringkäik teha.

14 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega hoone on kenasti viie ministeeriumi vahel ära jaotatud: ühes tornis on koos justiits- ja rahandusministeeriumid, teises sotsiaal-, haridus- ja majandusministeeriumid. Kuuldavasti otsustati see, kes millise korruse saab, kõige lihtsamal moel – liisku võttes.

Oma tool tuleb kaasa võtta

Kahe torni vahel on galerii, mida mööda saab lihtsa vaevaga teise torni. Seejuures on arvestatud ka sellega, et ministrite kabinetid oleksid eri tornides samal korrusel. Nii saavad nad lihtsamini teineteisel külas käia. Näiteks majandusministrite ja rahandusministri kabinetid asuvad eri tornides kümnendal korrusel, justiits- ja sotsiaalministrite kabinetid kuuendal korrusel.

Ühispinnad asuvad esimesel ja teisel korrusel. Seal on näiteks pressikeskus, mis mahutab 50 ajakirjanikku, konverentsisaal, kus on kohti 180 inimesele ja nõupidamisruum. Lisaks on allkorrusel söökla ja pisut hubasem kohvik.

Sellega piirdub ka ala, kuhu lihtinimene pääseb. Liftide juurde pääsavad juba ainult töötajad või siis külalised vastava külastuskaardiga.

Töökorrustel on mööbel Eesti oma mööblitootjalt Standardilt. Kuid mitte ainult. Kogu mööbel, mida saab eelmistest hoonetest kaasa võtta, läheb käiku ka uues kohas. Nii ei hangitud näiteks töötoole, need tuleb igal ametnikul vanast kohast kaasa võtta.

Iga ministeerium on saanud endale ka oma värvi, mida leiab vastava ministeeriumi korruselt pea igalt poolt, näiteks põrandalt ja helisummutavatelt sirmidelt. Nii on justiitsministeerium punane, rahandusministeerium oranž, haridusministeerium roheline, sotsiaalministeerium kollane ja majandusministeerium veidi heledam punane.

Vaata ka videotuuri:

Maad katval vaibal on motiiv, mis peaks meenutama rukkilille. Kui üldjuhul on maas vaid üksikud rukkilille «õied», siis neil korrustel, kus on ministrid ja kantslerid, on maas terve rukkilill. Kui aga maas on ruudud, tähendab see, et tegemist on eriti vaikse tööalaga. Neis piirkondades ei tohiks telefoniga valjusti rääkida. 

Sotsiaalministeerium erineb teistest

Kõigi ministeeriumite tööalad on enam-vähem ühesugused. Vaid sotsiaalministeeriumi korrustel ei ole töötajatel oma kindlaid kohti, sest ministeerium tahtis üle minna tegevuspõhisele kontorile.

Seetõttu ei ole laudade juures sahtleid ega kappe, kuhu töötaja oma isiklikke asju saaks panna. Selle jaoks on üldkasutatavad kapid, kuhu saab hommikul oma asjad panna, kapi lukustada ja õhtul jälle välja võtta ning kapi vabastada.

Kuna enamjaolt on kontoripind avatud, on leitud viise, kuidas saavad vaikust need, kel seda parajasti vaja on. Selleks on igas suuruses nõupidamisruume, imeväikeseid toakesi, kuhu mahub üks või kaks inimest ja ka telefonikabiinid.

Kogu maja peale ei ole ühtegi suitsuruumi. Hoone ehitusega ongi tahetud propageerida tervislikku eluviisi, et inimesed suitsu ei teeks ja liftide asemel (neid on majas küll) hoopis trepi valiksid.

Tualettruumide ustele on plaanis kleepida puud-põõsad ja linnud-loomad. See peaks andma mõista, et ukse taga on nii-öelda metsapeatus.

Mõeldud on ka neile lapsevanematele, kes tahaksid oma last tööle kaasa võtta. Selleks on eraldi ruum lapsele ja lapsevanemale, kus on lauad, kus vanem saab tööd teha ja laps sealsamas mängida.

Uut hoonet hakkavad valvama politseinikud. Hoone turvamise detailsemaid plaane mõistagi ei jagata. Täna väljastas Tallinna Linnaplaneerimise Amet ministeeriumide ühishoonele ka kasutusloa. 

Superministeerium

Kokku on hoones viis ministeeriumit: rahandusministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, sotsiaalministeerium, justiitsministeerium, osaliselt haridus- ja teadusministeerium. Ühishoone rajati Riigi Kinnisvara ASi tellimusel.

Hoonel on 14 maapealset korrust ja kaks maa-alust parkimiskorrust. Töökohti jätkub umbes 1050 inimesele, parkimiskohti on maa all ja maa peal kokku 216. 

Võrreldes olemasolevate hoonetega peaks superministeeriumi energiasääst olema 70 protsenti. Ka büroopinna kasutus on efektiivne ja võimaldab hakkama saada 20 protsenti väiksema pinnaga kui tänased hooned.

Superministeeriumi rajab ja annab üürile OÜ 2Torni ja investeeringu maht jääb 25 ja 30 miljoni euro vahele.

I torn (Pärnu maantee poolne külg)

justiitsministeerium 3.-6. korrus

rahandusministeerium 7.-14. korrus

II torn (staadionipoolne külg)

sotsiaalministeerium 3.-7. korrus

haridusministeerium 8. korrus

majandusministeerium 9.-14. korrus

ühispinnad asuvad 1. ja 2. korrusel

Allikas: RKAS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles