Reisimine koolikatsetest ei vabasta, vale aga küll?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanematega reisile läinud neiu pidi loobuma võimalusest kesklinna kooli katseid teha.
Vanematega reisile läinud neiu pidi loobuma võimalusest kesklinna kooli katseid teha. Foto: Mihkel Maripuu

End Tallinna kesklinna gümnaasiumide ühiskatsetele registreerinud neiu jäi reisimise tõttu ilma võimalusest katsetel osaleda, samas kui end haigeks valetanud noortel lubati probleemideta hiljem katseid järele teha.

Triin tegi oma mitu aastat häid hindeid saanud ja klassi parimate tulemustega rõõmustanud 15-aastasele tütrele üllatuse – võttis ta kaasa perereisile Filipiinidele. «Ma ei mäletagi, millal ta viimati soojal maal käis. Igatahes otsustasime mehega teda üllatada ning teatasime suhteliselt viimasel hetkel otsusest ta kaugele reisile kaasa võtta,» rääkis Triin.

Et koolitöö ei kannataks, sätiti kahenädalane reisiaeg just koolivaheajale ja paarile sellele eelnevale ning järgnevale päevale.

Siis aga selgus, et Gustav Adolfi gümnaasiumisse õppima soovinud tüdrukul pidid koolikatsed toimuma just reisi ajal. «Kuna laps on nii iseseisev, siis meie ei teadnud kuupäevast midagi, ise ta oma asju ajas,» selgitas Triin.

Tüdruk loomulikult soovis erakorralist võimalust kasutada ning perega Filipiinidele sõita. Teisalt oli tal kahju katsetest loobuda ning seetõttu palus ta emal uurida katsete järeletegemise võimalust.

Nelja kesklinna kooli ühiskatsete koordineerijana vastas naise kirjale Inglise kolledži õppedirektor Anu Parts, kes tundis esialgu huvi Eestist äraoleku põhjuse vastu ning seda kuuldes teatas, et ehkki mõistab lapsevanemate soovi lapsele maailma näidata, ei ole koolide ühise otsuse tõttu pärast 30. märtsi enam ühiskatsetel osaleda võimalik.

Sellise vastuse peale uuris Triin kiiresti, kas on võimalik veel 30. märtsil katseid teha, sest just sel päeval pidid nad reisilt naasma. «Paraku tegeleme 30.03 juba katsete tulemustega ja uusi katsetajaid enam kaasata ei saa,» vastas seepeale õppedirektor napilt.

Neiu leppis kurvalt sellega ning pere käis reisil ära. Üllatuseks kuulis Triinu tütar aga 7. aprillil, et tema sõbrad olid äsja käinud koolide ühiskatsetel. Needki noored olid olnud reisil, koolile öeldi aga katsete õigel päeval puudumise põhjuseks haigus.

«Nüüd laps küsib mu käest, et miks tema ei saanud, aga teised sõbrad said hiljem katseid teha? Selgub, et nemad lihtsalt valetasid, et on haiged. Järelikult seda ei kontrollitud,» oli ema nördinud, et sai aususe eest karistada.

«Andsin oma kirjas mõista, et laps ise väga tahab katsetele tulla, mul oli temast kahju – miks karistada teda selle eest, et lapsevanemad reisi valesti planeerisid,» ei saanud Triin aru. «Ilmselgelt hakati keerutama siis, kui ma puudumise põhjuse ära ütlesin.»

Triin oleks mõistnud, kui koolidel oleks olnud range reeglistik ja planeeritust muul ajal katseid üldse ei tehtaks. Kirjavahetusest sai ta aga aru, et nii ei ole, sest enne «reeglite» tutvustamist tunti põhjuste vastu huvi. Tema õiglustunnet riivas, et erandeid tehakse valega esinenud inimestele ning et kooli suhtumine oli halvustav.

«Paljud koolid ei soosi üldse seda, et lapsed reisidel käivad – ma ei tea, on see inimlik kadedus ja trots või miski muu.» Triinu noorema, 2. klassis käiva lapse klassijuhataja seevastu selliseid takistusi ei tee – vastupidi, mõistab, et see on lapsele hariv. Pärast reisi teevad aga lapsed teistele lastele ettekande riigist, kus ta käis.

Koolide ühine otsus

Inglise kolledži õppedirektor Anu Parts ütles Postimees.ee’le, et ta teatas lapsevanemale juba enne ühiskatseid, et korraldavad koolid on ühiselt kokku leppinud, et ei aktsepteeri reise mõjuva põhjusena järelkatsetel osalemiseks. Teisalt lubas ta, et selleaastased järelkatsed ja järelkatsete osalemiskriteeriumid võetakse tänavu kindlasti vaatluse alla.

Järelkatsed toimusid sel aastal 29. märtsil ning 1. aprillil said osalenud teada oma tulemused. «See on kindlalt paigas kuupäev ja sellest sõltub järelkatsete aeg,» kinnitas Parts. 30. märtsil aga ilmnes, et e-posti liikumises olid olnud häired, ning infosüsteemi tõrke tõttu ei saanud katsete ajal haiged olnud õpilased järelkatsete aega teada. «Sestap andsime neile võimaluse erandkorras sooritada järelkatsed 4. aprillil. Tegemist oli erandiga,» sõnas Parts.

«Pean vajalikuks rõhutada, et järelkatsed on erand ning ühiskatsete kirjalik voor toimub juba neljandat aastat kevadvaheaja esimesel päeval, esmaspäeval. Seda tasub silmas pidada kõigil põhikooli viimase klassi õpilastel ja nende vanematel, kel huvi ühiskatsetel osalemise vastu,» sõnas õppedirektor.

Tallinna nelja kesklinna kooli – Inglise kolledž, Gustav Adolfi gümnaasium, reaalkool ja 21. kool – ühiskatsetele registreerus kokku 1122 noort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles