Tallinna uue vangla 1,6 miljonit eurot maksva katlamaja põhiseadmed said paika

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae valda ehitatava Tallinna vangla sarikapidu.
Rae valda ehitatava Tallinna vangla sarikapidu. Foto: Erik Prozes

Tallinna uue vangla energiakeskuse operaatori teatel on lõpetatud valmiva katlamaja põhiseadmete paigaldustööd.

Biokütuste, kütteõlide ning gaasikütte katla paigaldamise järel on täisautomaatne katlamaja valmis alustama soojatootmist käesoleva aasta 1. septembrist, teatas Adven Eesti.

Adveni juhatuse esimees Urmo Heinam kommenteeris, et küttelahenduse väljatöötamise usaldamine neile säästab vangla tuleviku küttekuludelt ligikaudu 40 protsenti võrreldes näiteks Tallinna kaugkütte hinnaga. Tema sõnul tagatakse tänu viiele erinevale võimalikule kütteliigile ja kolmele erinevale katlale vanglas ilmselt Eesti kõrgeim varustuskindlus.

Riigi Kinnisvara ASi juhatuse liikme ja haldusdirektori Tanel Tiitsu sõnul ollakse vangla ehitustöödega graafikus. «Arvestades tänapäevaste energiasüsteemide keerulisust ja alginvesteeringute mahtu ei olegi mõistlik alati ise tootmisseadmetesse ja inimeste kompetentsi investeerida ja neid siis hiljem ülal pidada. Seetõttu panustab Riigi Kinnisvara oma ala professionaalidele ja ostab soojusenergiat,» põhjendas ta.

Adven rajab Tallinna uue vangla energiakeskuse maksumusega 1,6 miljonit ja vastutab soojuse tootmise eest järgneval viieteistkümnel aastal.

Soojuse tootmiseks ehitatakse katlamaja koos 2 MW võimsusega biokütustel töötava põhikatlaga. Lisaks rasket või kerget kütteõli kasutav reservkatel võimsusega 2,9 MW ning tipukoormuste tarbeks 1,6 MW võimsusega maagaasi katel. Ettenägematuteks olukordadeks tagatakse võimalus ühendada vangla küttesüsteemi mobiilne konteinerkatlamaja.

Vähem kui kahe kuu jooksul jätkuvad Tallinna vangla kaugjuhitavas katlamajas tööd suitsukäikude ehituse, torustike montaaži ning elektri- ja automaatikatöödega.

Uue vangla ehitus maksab 73,9 miljonit eurot

Vangla ehitatakse Rae valda Soodevahe külla. Vanglakompleksi rajamisel pööratakse erilist tähelepanu turvalisusele, energia- ja  keskkonnasäästlikkusele, efektiivsele ruumikasutusele ning madalatele ülalpidamiskuludele.

Tallinna vangla uued hooned ehitatakse kambertüüpi vanglana. Lisaks rajatakse põhipiirdest väljapoole avavangla ning vanglast eraldi arestimaja ja kinnipidamiskeskus.

Vangla eluosakondadesse on kavandatud 512 kambrit meessoost ning 92 kambrit naissoost süüdimõistetud ja vahistatud isikute jaoks. Eluosakondades on lisaks sellele plaanitud veel 16 kartserikambrit meeskinnipeetavatele ja neli kartserit naiskinnipeetavatele.

Vanglasse on kavandatud kokku 1208 statsionaarset kohta. Samuti ehitatakse välja uus väljasaatmis- ja interneerimiskeskus.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) ja Fund Ehitus OÜ allkirjastasid uue Tallinna vangla ehituse peatöövõtulepingu summas 73,9 miljonit eurot (lisandub käibemaks - toim) 2015. aasta 3. novembril. Vanglakompleks valmib 2018. aasta lõpus.

Enam kui 60 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kompleksi arhitekt on Indrek Saarepera ja projekteerija AS Amhold.

Vaata fotosid vangla sarikapeost: Fotod: Tallinna uus vangla pidas sarikapidu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles