PERH algatas Keila järelravi kliinikus toimunu uurimiseks juurdluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila haigla hoone
Keila haigla hoone Foto: Peeter Langovits

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) algatas sisejuurdluse, et uurida Keila haigla järelravi kliiniku personali käitumist ning väidetavat hoolimatut suhtumist patsienti.

Möödnud neljapäeval moodustatud komisjoni ülesanne on välja selgitada, kas 6. aprillil ETV saates «Pealtnägija» kirjeldatud juhtumi puhul on tehtud ravivigu ning kas haiglas on esinenud hoolimatut suhtumist patsienti.

Lisaks analüüsib komisjon personali käitumist vastavalt haigla kordadele ja juhenditele, ütles PERH-i pressiesindaja Inga Lill BNSile.

«Pealtnägija» kirjeldas eelmisel kolmapäeval, kuidas Keila haiglasse ravile toodud eaka naise lähisugulased süüdistavad personali hoolimatuses. Eaka patsiendi sugulase sõnul haiglas patsientidest ei hoolita, neid sõimatakse pidevalt, palatiuksed pannakse kinni ja ruume ei tuulutata. Saatelõigust ilmnes, et patsientidele palatisse paigutatud hädaabinupud tegelikult ei tööta ja nendega ei ole võimalik häda korral haiglatöötajat välja kutsuda.

Samuti selgus saatelõigust, et haigla juht Andres Peri otsis üles patsiendi kauged sugulased ja keelitas neid «Pealnägijas» ilmuvat lõiku ära keelama. Peri ise seda saates eitas, kuigi saatejuht demonstreeris haiglajuhi saadetud e-kirja.

Peri selgitas «Pealtnägijas», et konflikt tekkis siis, kui patsiendi sugulased soovisid taastusravi küsimust lahendada valvearstiga, kes ei pidanudki seda lahendama.

«Tekkis agressiivne konflikt valvearsti, personali ja patsiendi sugulaste vahel. Hea oleks, kui seda poleks olnud muidugi,» nentis Peri ning lisas, et konfliktid tekkivad enamasti sugulaste liiga suurtest ootustest.

Kaks aastat tagasi Keila haiglas psühhogeriaatria osakonda kontrollinud õiguskantsleri meeskond leidis, et haiglas nappis nii personali kui vahendeid, olmetingimused jätsid kõvasti soovida, puudus täpne ülevaade ohjeldusmeetmetest ning patsiendid pääsesid harva värske õhu kätte. Lisaks soovitas õiguskantsler teha personalile «laiahaardeline koolitus erinevate ohjeldusmeetmete, muuhulgas ka verbaalse ohjeldamise kohaldamisest».

Kuna õiguskantsleri kontrollitud Keila haigla osakond suleti, siis järelkontrolli ei toimunud, kuid samad inimesed töötavad majas edasi. Kliiniku juhataja Andres Peri möönis, et järelravi osakonnas on vähem arste, kuid personali puuduse või kvaliteediga probleeme pole.

«Loomulikult oleks patsientidel ja sugulastel hea meel, kui oleks nende kõrval personaalne tohter, kes jälgiks, aga meil on olemas õed, kes kindlasti kannavad selle vastutuse välja ja vajadusel annavad informatsiooni ja tegelevad sugulastega ja patsiendiga,» kinnitas Peri.

Keila kliiniku teatel raviti seal eelmisel aastal üle 1870 inimese ning kaebusi oli vaid 4-5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles