Suur galerii geiparaadilt: kohal oli ka käputäis vastaseid (42)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Geiparaadile olid oma arvamust tulnud avaldama ka vastased, käputäis inimesi seisis Viru tänaval ning vilistas mööduvale paraadile, käes meelsust näitavad plakatid.

Üldiselt rahumeelselt kulgenud rongkäigu ajal juhtus siiski ka üks intsident, kui provotseeriva plakatiga seisnud mees polnud nõus plakatit ära panema ning sekkuma pidi politsei.

Olukord lahendati kiiresti. Mehel oli kaasas plakat tekstiga «Täna pede, homme pedofiil».

Rongkäik algas kell 14, kui mööda Viru tänavat liiguti Harju tänavale, ning lõppes kell 15 Sõpruse kino juures alanud vabaõhukontserdiga, millel osalesid Eesti tuntud muusikud.

Rongkäigus osaleti organisatsioonide kaupa. Nii olid oma esindusega väljas näiteks Eestis resideeruvad diplomaadid ja Noored Sotsiaaldemokraadid.

Kohal olid ka väliskülalised. Leedust tuldi Baltic Pride'ile kahe bussiga. Ühe leedulanna sõnul ei torganud nad üritusel silma, kuna neil polnud kaasas palju lippe. Neiu põhjendas lippude puudumist sellega, et tegu pole rahvusliku üritusega, vaid üldinimliku sooviga. Lisaks oli osalejaid Lätist, Soomest, Rootsist ja Venemaalt. 

Tänavuse Baltic Pride'i põhiteema on «koos», mis pole pelgalt vihje kooseluseadusele, vaid tähistab koos olemist ja koos tegutsemist, ent ka koos kasvamist ja vananemist.

Rongkäigu eesmärk on näidata LGBT (lesbi, gei, bi ja transseksuaalsete) inimeste mitmekesisust ning tugevdada LGBT kogukonda.

Täna teatas EKRE juht Mart Helme, et Eesti peamine probleem on rahvastiku vähenemine ja negatiivne iive ning selle taustal lubada korraldada seksuaalvähemuste üritusi, on küüniline ja pahatahtlik. «Meie juhitavates omavalitsustes ei antaks kindlasti geidele marssideks või paraadideks luba, kuna nende käitumine on provotseeriv ja valdavale osale Eesti elanikest vastumeelne,» teatas Helme.

Tallinn Pride'i üritusi korraldati aastatel 2004–2007. Toona tõid need kaasa rongkäigus osalejate ja konservatiivselt meelestatud inimeste kokkupõrkeid. Samas möödus viimane, 2007. aastal toimunud homoparaad pealinna politseile rahulikult ja tabati vaid üks agressiivne korrarikkuja.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles