Inimesed kipuvad veekogude jääle keelust hoolimata

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Põhja-Eesti päästekeskuse teatel on päästeamet pidanud tänase päeva jooksul mitmel korral noomima või abistama jääpankadel hulpivaid inimesi.

Täna hommikul käisid Pirita komando päästjad korrale kutsumas Maardu järvel kalastanud meest. Lõuna ajal sõitsid Kopli ja Lilleküla komando päästjad Stroomi randa, kus kolm poissi hulpis jääpankadel.

Kevad, tugev tuul ja laine on jää merel lõhkunud ning pankadele seiklema minek on eluohtlik. Jäisesse vette sattunud inimese uppumise põhjus pole vähene ujumisoskus, vaid just külm, mis tegutsemisvõime halvab. Neljakraadisesse vette kukkudes kaotab täiskasvanu teadvuse minutitega, laps veelgi kiiremini.

Tänasest on keelatud minna ka jõgede ja järvede jääle, sest kevadised sulailmad on jää siseveekogudel üle Eesti nõrgaks muutnud ja sellele minek on eluohtlik.
Hoolimata keelust ja kainest mõistusest, leidub eluga riskijaid.

Täna kell 10.43 said Pirita komando päästjad väljakutse Maardu järve äärde, kus helistaja teatel oli jääl kaks kalameest. Kui päästjad kohale jõudsid, oli kalastaja kaldale jõudnud tulla. Teisest jääl olijast ei teadnud ta midagi. Politseipatrull ja päästjad vaatlesid binokliga järve, kuid ühtegi inimest nad sealt õnneks ei avastanud.

Täna kell 14.08 teatas helistaja häirekeskusele, et Põhja-Tallinnas Stroomi rannas on kolm poissi merel jääpankadel. Kaks neist oli kalda lähedal, kolmas juba umbes 100 meetri kaugusel lahel.

Väljakutsele reageerisid Kopli ja Lilleküla komando päästjad ning kiirabi. Kui päästjad sündmuskohale jõudsid, tulid kaks poistest kaldale ja jooksis minema. Kolmas, kes kaugemal hulpis, kukkus päästjate nähes jääpangalt vette, proovis end jääle tagasi hiivata, kuid see ei õnnestunud. Päästjad läksid poisile appi, aga et vesi kukkumiskohas oli vaid 70 cm sügavune, jõudis ta ise kaldale.

Päästjad andsid läbimärja ja külmunud poisi kiirabimeedikute hoole alla, kes ta koju viisid. Päästetöö juhi sõnul olid poisid 12-13-aastased.

Päästjad paluvad täiskasvanutel keelata lastel jääle minna ja hoida neil veekogude juures silm peal. Põnevana tunduv seiklus võib väga lihtsalt lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles