Sulavesi tekitab Tallinna tänavatele läbimatuid järvekesi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pumbati vett Laine tänaval.
Eile pumbati vett Laine tänaval. Foto: Laura Oks


Tallinna tänavatel võimaliku veeuputuse ärahoidmiseks puhastatakse restkaeve ning vajadusel pumbatakse vett paakautodesse, kuid sellele vaatamata tekib aegajalt kunstlikke järvi.

Üks suuremaid uputusi tekkis teisipäeva hommikul Laagna teel ehk Lasnamäe kanalis Mustakivi silla all. Päeva jooksul tuli vett aina juurde, nii et väiksematel sõiduautodel oli raskusi kunstliku järve läbimisega. Maasturid ja suuremad sõidukid pääsesid siiski läbi.

AS-i Tallinna Vesi avalike suhete juht Priit Koff ütles, et Laagna teel oli tegemist restkaevude ummistumisega. Asi on selles, et sulavesi kannab madalatesse kohtadesse tänavatele puistatud sõelmeid ja muud kevadist sodi ning lõpuks ongi kaevud umbes. Teisipäeva õhtuks olid veefirma töömehed veeuputuse Mustakivi silla alt kõrvaldanud.

Restkaevud tuleb puhastada

Koffi sõnul ongi praegu peamine mure selles, et paljud restkaevud on prügi ja prahti täis ning ei võta sulavett vastu. Kaevude puhastamine on põhitöö, millega veefirma brigaadid päevast päeva tegelevad. Vahel ei piisa lihtsalt labidatööst, tuleb kasutada ka survepesu.

Tuleb ette ka niisuguseid juhtumeid, et eramupiirkondades teede kõrval olevad kraavid on vett täis, ajavad üle ning vesi uputab elanike aedu. Sageli on tegemist truupide ummistumisega, kuid siis lähevad Taallinna Vee brigaadid labidatega kohale ning päästavad sulaveed jälle voolama.

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg ütles, et lumesulemisest tekkinud veega linnas erilisi suuri probleeme siiski ei ole. Vaid mõnel kohal tuleb silma peal hoida, nagu Harku ja Ülemiste järve ümbrus ning Mustjõe kant, kuhu Kristiine sulavesi kokku jookseb.

«Võib öelda, et üldine olukord linnas on hea,» kinnitas Sulg. «Lumesulamise vesi on praegu enamuses haljasmaal ning imbub seal maasse.»

Ta lisas, et kommunaalamet on kaardistanud umbes 40 ohustatud paika linnas, kus võib lumesulamisest või lausvihmast tekkida suuremaid lompe ja sügavat vett. Need kohad tuleb aeg-ajalt läbi sõita ning vajadusel sealt liigvett ka ära viia.

Sule sõnul tegeleb vee pumpamise ja äraveoga kas AS Tallinna Teed või Tallinna Vesi, sõltuvalt sellest, millise probleemiga tegemist on.

Kui vaja, siis pumpame

«Kuna lume sulamine on siiani ootuspärane olnud, siis ei ole see siiani linnas tekitanud eriti suuri probleeme,» märkis Sulg.

AS-i Tallinna Teed teehoiudirektor Sergei Kulakov ütles, et kui kommunaalamet teatab neile, et on vaja kuhugi välja sõita ja vett paakautosse pumbata, siis firma loomulikult seda ka teeb.

Näiteks teisipäeval olid firma mehed ametis algul Haaberstis Harku järve lähedal, kus vesi vägisi tänavatele valgus, hiljem aga suundusid juba ammu teada suurveekohta Lasnamäel Pallasti tänaval, kus pärast kõva vihma või äkilist lumesulamist alati uputab. Eile oldi aga ametis Laine tänaval, kus pidavat vett jätkuma suveni.

Kulakovi sõnul on firmal kogemuste põhjal juba teada kriitilised kohad, kus tavaliselt tekivad lumesulamisel või tugevate sadudega suured veelombid. Näiteks Janseni tänaval, Valdeku koolimaja juures, Pallasti tänaval ja mujalgi.

«Kui mulle teatatakse kommunaalametist, et tõmba, siis loomulikult ma tõmban, sest vastav tehnika on meil olemas,» tõdes Kulakov.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles