TV3: osade Tallinna korteriühistute koosolekutel eesti keelt ei arvestata

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõnede Tallinna korteriühistute koosolekutel räägitakse enamuse tahtel ainult vene keeles.

«Ühistu koosolekud toimuvad kõik vene keeles. Põhjuseks tuuakse, et enamus on venelased ning et eesti keelt ei pea rääkima, sest eestlased saavad sellest ise niikuinii aru,» rääkis vene keelt mittemõistev Heli TV3 «Seitsmestele uudistele».

Lisaks sellele, et asju ei saa arusaadavalt aetud ühistu koosolekutel, ei ole see õnnestunud ka telefoni teel - ühistu esimees ei saa Heli esitatud küsimustest lihtsalt aru ja katkestab kõne.

Raimo Jõgeva Eesti Korteriühistute Liidust on probleemiga kursis. Kuigi temagi kinnitab, et keelt piisavalt ehk B1 tasemel osata soovijate hulk on tunduvalt väiksem, leidub siiski neid ühistujuhatuse liikmeid, kes ise soovivad saada vajalikke keelekursusi.

Suvel vastu võetud määruse kohaselt peavad kõik ühistujuhatuse liikmed osakama riigikeelt B1 tasemel. Seda aga alles 2010. aasta juuliks.

TV3 võttegrupp leidis ühest Õismäe maja trepikojast protokollipaberist ainult venekeelse eksemplari. Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk ei ole selliste probleemidega sugugi rahul.

«Määrusega on seatud üleminekuaeg. Kellele määrusega kehtestati uus keeleoskuse nõue, neil on kaks aastat aega selle nõude täitmiseks,» rääkis Tomusk. «Aga see ei tähenda seda, et koosolekutel ei tuleks ettekandeid eesti keelde tõlkida - tuleb ikka! Ja see ei tähenda seda, et eestikeelset teavet ei tuleks välja panna - tuleb ikka!»

Tomuski sõnul tuleks kaebused esitata keeleinspektsioonile, millel on piisavalt võimu, et mõjutada korteriühistuid eestikeelset teavet jagama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles