EMS ja ning sihtasutus toetavad Patareisse uurimiskeskuse rajamist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine torm viis Patarei katusest suure tüki minema.
Kevadine torm viis Patarei katusest suure tüki minema. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Muinsuskaitse Selts (EMS) ja sihtasutus Kalaranna Patarei toetavad justiitsminister Urmas Reinsalu ettepanekut luua Patarei kompleksi rahvusvaheline kommunismikuritegude uurimise keskus ning kaaluda sinna ka teiste mäluasutuste koondamist.

Muinsuskaitse selts ja sihtasutus märgivad, et Patarei kompleksi olukord on viimasel aastal oluliselt halvenenud ning peavad selle süüdlasteks kompleksi käekäigu eest vastutavaid avaliku võimu asutusi, edastasid selts ja sihtasutus.

«Möödunud aastal valisid üleeuroopaline muinsuskaitseseltside ja -ühenduste katusorganisatsioon Europa Nostra ja Euroopa Investeerimispanga (EIB) Instituut Patarei kompleksi Euroopa seitsme enim ohus oleva mälestise hulka,» ütles Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige Tarmo Elvisto. Ta lisas, et mullu sügisel Eestit külastanud ekspertide hinnangul on praegune poliitika Patarei suhtes lühinägelik ja läbimõtlematu – kavandatud müügiprotsess ei lahenda kujunenud probleeme, vaid pigem soodustab Patarei hävimist.

Sihtasutuse Kalaranna Patarei juhatuse liige Andrus Villem sõnas, et Patarei riigipoolne haldaja Riigi Kinnisvara AS (RKAS) ei ole suutnud enam kui üle kümne aasta jooksul kompleksiga midagi mõistlikku ette võtta ja on lasknud sellel laguneda.

Elvisto sõnul toetavad selts ja sihtasutus «kahel käel» minister Reinsalu seisukohta, mille kohaselt on Patarei kompleks parim asukoht kommunismikuritegude uurimiskeskusele, muuseumile ja teistele sobivatele organisatsioonidele.

«Peame mõistlikuks hetkegi kaotamata moodustada Patarei kompleksi arendamiseks laiapõhjaline kõigi kolme sektori esindajatest koosnev ümarlaud, mida soovitasid ka Euroopa Investeerimispanga Instituudi eksperdid. Oleme valmis igakülgselt panustama kompleksi arendusse, et päästa see unikaalne mälestis hävingust,» sõnas Elvisto.

Justiitsminister Urmas Reinsalu on taas saatnud rahandusministeeriumile ettepaneku luua Patarei vanglakompleksi rahvusvaheline kommunismikuritegude uurimise keskus.

«Valitsus on oma tegevusprogrammis kokku leppinud, et Tallinna rajatakse rahvusvaheline kommunismikuritegude uurimise keskus, samuti on riigi eelarvestrateegias selleks ette nähtud vajalikud vahendid,» kirjutas Reinsalu.

Justiitsministeerium leiab, et Patarei vangla on praegu sellise uurimiskeskuse ja muuseumi jaoks parim võimalik asukoht. Samuti tuleks Reinsalu sõnul analüüsida, kas sinna saaks koondada ka muud lähiajaloo ja siseturvalisuse teemasid käsitlevad mäluasutused ja ajalooalased ekspositsioonid.

Patarei kordategemise toetuseks on portaalis Rahvaalgatus.ee avatud petitsioon «Patarei merekindlus on ohus», millele on kogunenud juba peaaegu 700 allkirja. Et riigikogu asja arutada võtaks, on vaja 1000 allkirja. Muinsuskaitsjad kutsuvad kõiki üles petitsiooni allkirjastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles