Prokuröril on plaanis hakata küsitlema Galojani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Harju maakohtu ees
Anna-Maria Galojan Harju maakohtu ees Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtus jätkub teisipäeval protsess omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises süüdistatav Eesti Euroopa Liikumise (ELL) endise juhi Anna-Maria Galojani üle ning prokuröril on plaanis hakata küsitlema ka kohtualust.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri soovib esmalt võtta ütlused veel kahelt tunnistajalt ning kui jõuab, siis juba homme hakata kuulmata ka Galojani selgitusi talle süüks pandavate tegevuste kohta.

8. märtsil alanud protsessil ei tunnistanud Galojan end süüdi. Galojan eitas süüd nii dokumendi võltsimises kui suures ulatuses omastamises. Ühtlasi täpsustas ta, et ei olnud mittetulundusühingu juhatuse ainus liige ning prokuröri vastav väide on ebatäpne.

Siitam-Nyiri hinnangul on Galojani süü tõendatud. Prokurör luges süüdistust avades ette kõik 15 kuriteoepisoodi, millest nähtub, et Galojan kulutas vaid kolme kuuga ligi 900 000 krooni ulatuses MTÜ raha. Süüdistusest nähtub, et sajad tuhanded kroonid kulusid peamiselt hinnaliste riiete, reisimise, ilusalongiteenuste ja ehete peale.

Siitam-Nyiri sõnul on Galojani süüasjas kogutud tõendeid seitsme köite jagu, muuhulgas on tõendite hulgas Galojani kirjalik tunnistus MTÜ nõukogule, kus ta võttis omaks 700 000 krooni liigse kulutamise ja lubas selle kahes osas tagasi maksta.

Galojani kaitsja, vandeadvokaat Sven Sillar on toonud esile, et igal äriühingul esineb vaieldavaid kulutusi ja reeglina tuleb sellised vaidlused läbida tsiviilkohtus.

Eeluurimisel kogutud andmetel pani Galojan seaduserikkumised toime ajavahemikul 2007. aasta juunist kuni septembrini, kui ta oli saanud MTÜ Eesti Euroopa Liikumine juhatuse liikmeks.

Uurimisandmetel kasutas Galojan ära ligipääsu MTÜ rahalistele vahenditele ja omastas kokku üle 900 000 krooni. Nii kasutas ta MTÜ pangakaarti oma isiklike ostude eest tasumiseks, samuti andis korraldusi oma arvete tasumiseks või esitas kuluaruandeid, kus näitas, nagu oleks kulutuse teinud MTÜ heaks, kuigi tegelikult nii see ei olnud. Kuluaruannete alusel lasi ta summad endale hüvitada, tuvastas uurimine.

Kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite järgi tasus Galojan MTÜ raha eest näiteks riiete, ehete, hinnaliste aksessuaaride ja jalatsite eest, samuti käis ilusalongis ja reisil. Muuhulgas ostis ta MTÜ vahendite arvel ka hulgaliselt kinkekaarte, mille ise erinevates kauplustes ära kasutas, selgus uurimisel.

Menetlusandmetel ulatus kahju kokku 930 743 kroonini, millest 125 000 krooni on juba 2007. aastal hüvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles