Pildid ja video: võitlus hõberemmelga eest jätkub teisipäeval (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeva õhtul on tee-ehitusele ette jäänud hõberemmelgas  endiselt püsti, kuid saemehed on valmis igal hetkel selle langetamisega alustama.

Esmaspäeva õhtul kella viieks polnud veel lahendust paista. Olgugi, et töömehed on valmis igal hetkel saeketid käima tõmbama, väidavad kohapeal viibivad aktivistid, et keskkonnainspektsiooniga (KKI) on saavutatud kokkulepe ning puud maha ei võeta.

Seda informatsiooni inspektsioon ise siiski ei kinnita. KKI avalike suhete nõunik Leili Tuul kinnitas Postimehele pärast inspektoritega konsulteerimist, et mingisuguseid keelde puu langetamise takistamiseks riiklik keskkonnainspektsioon määrata ei saa, sest see pole nende pädevuses. Keskkonnainspektsioonile teadaolevalt on väljastatud raieluba jõus.

Esmaspäeva õhtul käis puu juures ka politseipatrull, kes kuulas nii tee-ehitajate kui puu kaitsjate argumendid ära ning lubas teisipäeva hommikul asja keskkonnainspektori juuresolekul edasi menetleda.

Postimees kirjutas 30. mail grupist aktivistidest, kes tahavad teha kõik, et neile väga armsat hõberemmelgat tee-ehituse käigus maha ei võetaks. Nagu õiged aktivistid, panid nad puu kõrvale püsti telklaagri ja keelduvad sealt lahkumast.

Hõberemmelga eluõiguse eest võitlejad, kelle arv oli esmaspäevks kasvanud paarikümneni, kinnitasid et lähevad lõpuni välja ega lahku puu juurest enne, kui mahavõtmise oht on kadunud.

Esmaspäeva õhtul käis hõberemmelga juures ka riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra, kes pärast konflikti osapooltega vestlemist nentis, et tema arvates on Haabersti ristmiku roheala säilitamise planeerimisel tehtud kolm viga.

«Esiteks, kehtib reegel, et kes maksab, see tellib ka muusika. Tallinna linn oleks saanud kirjutada projekti lähteandmetesse sisse, et 150-aastane paju tuleb alles jätta. Seda oli võimalik teha, aga seda ei tehtud,» ütles Vakra.

«Teiseks on kommunikatsioon elanikega olnud väga puudulik. Kui me kujundame ümber tänaseid rohealasid Tallinnas, siis tuleb seda teha koos kogukonnaga. Inimesi tuleb kaasata. Silmast silma suhtlus ja ukselt uksele käimine ei tohi meenuda ainult valimiste eel. Seda tuleb teha kõigi suurte otsuste puul, mis kujundavad meie tulevikku. Kui ehitaja naerab avalikult, et ega me siis kõigi elanikega ei hakka projekti kooskõlastama, siis on siin ilmselgelt tegemist möödarääkimisega. Kui seda ehitaja tõepoolest teha ei saa, siis peaks elanikega rääkima linnaosavalitsus. Selle asemel, et linnaosa toredaid üritusi ja pirukajagamisi korraldada. Ei ole normaalne, et inimesed kuulevad esimest korda puude mahavõtmisest alles siis, kui saag on juba käima tõmmatud. Kohalikud ei teadnud siiani, kas tuleb mürasein, kas tuleb uus haljastus, kui kõrge see tuleb jne. Mis on keskkonna-alased kompenseerivad meetmed?» küsis Vakra.

«Kolmas asi - eksitava informatsiooni kasutamine ametlikel kujundustel. 3D piltidelt on näha, et suured puud on püsti. See pilt, mida linn kasutab projekti illustreerimiseks, ei vasta tegelikult tõele - need puud on juba praeguseks maha võetud. Niimoodi ei saa asju teha. Pildid peaks ikka olema realistlikud ja vastama tõele. Selle kõige tulemusel ongi praegune olukord tekkinud: puudulik eesmärgipüstitus, puudulik kaasamine ning valeinformatsiooni levitamine projekti kohta. Minu arvates siin on, millest tulevikuks õppida,» lausus keskkonnakomisjoni esimees.

Haabersti hõberemmelgas

Asukoht: Paldiski mnt 161

Kõrgus: 19 meetrit

Tüve läbimõõt: 127 sentimeetrit

Võra suurus: 18 meetrit

Vanus Tallinna kommunaalameti hinnangul: 100 aastat

Vanus arborist Heiki Hanso hinnangul: 70 aastat

Allikas: Tallinna kommunaalamet

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles